tisdag 29 april 2014

Nintendo har ingen presskonferens i år heller

Under förra årets E3-mässa beslöt Nintendo att inte hålla en traditionell presskonferens utan i stället bjuda in pressen till sin monter. Där talade bland andra Reggie Fils-Aime om vikten av att "play the game".

Nu vet vi att Nintendo fattat samma beslut igen. Det blir ingen presskonferens. I stället inbjuder de till ett Super Smash Invitational Tournament där besökare på E3 kan testa spelet. Precis som i fjol har Nintendo ett samarbete med Best Buy för att spela nya spel i butikerna, denna gång gäller det Smash Bros.

Nya spel kommer att visas upp i ett "digital event", alltså ett slags Nintendo Direct. Detta måste vara en besvikelse för många. Reggie Fils-Aime tycker att det visar att Nintendo inte är rädda för att "bryta ny mark". I själva verket handlar det nog mer om att de i direkt tävlan med Sony och Microsoft, vilket en presskonferens skulle vara, skulle bli ganska bortgjorda.

Vad kan vi vänta oss för överraskningar från Nintendo i år? Gudarna ska veta att någonting behövs. Nintendo 3DS släpptes våren 2011. Den är alltså tre år gammal. Försäljningssiffrorna talar sitt tydliga språk: efter att ha haft några riktigt bra år säljer 3DS ungefär hälften av vad de gjorde samma tid i fjol. Den har till och med fått stryk av PS Vita i Japan emellanåt.

Kan det möjligen bli tal en ny bärbar konsol? Inte omöjligt. Men jag tror inte att Nintendo kommer att visa upp någon sådan på E3 - då vore presskonferensen det bästa formatet. Däremot kan de förstås hinta om den.