söndag 10 augusti 2014

Microsofts misslyckande


Bollen var upplagd för Microsoft. Med en oerhört framgångsrik spelkonsol på marknaden, med vunnet förtroende hos kunderna och med ett växande självförtroende borde företagets tredje konsol ha blivit den bästa. I stället ser den ut att bli ett stort steg bakåt.

Man kan tycka att Microsoft borde ha vårdat sitt varumärke lite mer ömt än så här. Xbox 360 var trots allt dess kommersiellt mest framgångsrika produkt sedan Windows med ett väldigt positivt word of mouth.

Varumärket Xbox gick från 25 miljoner till hittills 84 miljoner på en generation. Det är en ökning med 330 procent. En fantastisk framgång. Efter att ha förlorat miljarder på Xbox har Microsoft tjänat pengar på Xbox 360, dels på att Xbox-ägarna är väldigt köpstarka men också tack vare Xbox Live som fortsatt att växa och fungerat som inspiration för Sony när de utvecklat sin betaltjänst PlayStation Plus.

Det finns ett talesätt som någon myntat för att beskriva Microsoft: Först misslyckas de. Sedan anpassar de sig. Och till slut vinner de. Ska vi tro på detta var Xbox One deras stora chans att ta steget till marknadsledare.

Förutsättningarna fanns där: En stor lojal kundbas. En väldigt populär onlinetjänst. Men också en mättnad vad gäller party- och Kinectspel, en trend som var stor 2008 och ett antal år framåt men som sedan svalnade.

Allt detta borde ha fått Microsoft att inse att det fansen ville ha inte var en ny gimmick utan en traditionell spelkonsol med bra prestanda, gärna bättre onlineerbjudanden och kanske något nytt som ingen vetat att vi behövde (det sistnämnda är förstås svårast).

I stället gick de all-in med Kinect. Målade upp en vision med en konsol som krävde internetuppkoppling för att fungera, som krävde Kinect ikopplad och som inte tillät dig som kund att sälja dina inköpa spel vidare. En hel värld häpnade.

Microsoft framstår som väldigt tondöva under utvecklingen av det som skulle bli Xbox One. De hade en vision, vilket man ändå får ge dem lite credit för. Men visionen var väldigt i otakt med vad spelarna önskade.

Det hade räckt att ta en titt i alla trådar på olika spelforum för att se vad spelare hoppades på och fruktade med Microsofts tredje Xbox för att se vilken riktning som utvecklingen borde ta. Jag tror att de hade dragit en del andra slutsatser då, och inte grävt sig en så djup grop som den nu blev.

Microsoft har själva satt sig i denna sits. De kan inte förändra hårdvaran. Konsolen är vad den är. Nu har det några år på sig att försöka reparera skadan så gott det går. Men Xbox One kommer aldrig bli vardagsrummets konung som Microsoft drömde om, och sannolikt betraktas som ett misslyckande jämfört med Xbox 360.