tisdag 19 augusti 2014

Ubisoft: Nintendos kunder köper inte våra spel


Ubisoft var en av få tredjepartsutvecklare som helhjärtat stödde Wii U från första början. De släppte Zombi U exklusivt och såg till att Nintendos nya konsol även fick Assassin's Creed, Just Dance och Rayman Legends.

Däremot drog företaget öronen åt sig när försäljningssiffrorna dök upp och visade att inte ens det exklusiva lanseringsspelet Zombi U sålt särskilt bra.

Ubisoft är inte ensamma. Även en gigantisk spelserie som Call of Duty ignorerades av Wii U-ägarna, vilket gör att Call of Duty: Ghosts sannolikt blir det sista CoD-spelet till formatet. Inte ens NHL eller FIFA släpps längre. Vilket är unikt. EA övergav aldrig Gamecube som de har övergivit Wii U.

Ubisofts Yves Guillemot menar att Nintendos kunder inte köper Assassin's Creed. Därför lönar det sig inte att porta dessa spel till Wii U. Han har tidigare hävdat att Ubisoft rent av har färdiga spel (oklart om det är ett eller flera) som de väntar med att släppa tills antalet Wii U-användare stigit.

Guillemot säger också att han är förvånad över hur snabbt spelarna uppgraderat till PlayStation 4 och Xbox One. Ännu säljer Ubisofts spel bra till de äldre konsolerna, men under 2015 kommer företaget helt fokusera på den nya generationens maskiner. Och det inbegriper alltså inte Wii U. Att den rent tekniskt är jämförbar med PlayStation 3 och Xbox 360 hjälper förstås inte heller.

Allt detta leder oss till frågan: Vad händer med Wii U-versionen av Watch Dogs? Spelet släpptes till övriga format i våras och Ubisoft har satt "andra kvartalet" som lanseringsperiod till Wii U. Den som lever får se om det dyker upp alls.