söndag 23 november 2014

Därför ska du köpa... PlayStation 3

Detta är en liten serie om goda skäl till att köpa en rad olika spelkonsoler. För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute mer än ett år att inkluderas.

PlayStation 3
Lanserad: November 2006 i USA och Japan, mars 2007 i EU
Försäljning: Ca 85 miljoner
Mest sålda spel: GTA V, Gran Turismo 5, The Last of Us
Visste du att... Ken Kutaragi hävdade att folk skulle vilja skaffa sig ett extra jobb för att ha råd med en PS3?

PlayStation 3 kommer placeras under rubriken "stora bakslag" i spelbranschens historieböcker. Jämfört med de två första av Sonys konsoler var den också det. Orsakerna låg delvis i val av hårdvara. Cellprocessorn var kraftfull men oerhört komplicerad att arbeta med. Dessutom drev den upp priset på konsolen. Sony satte det till 599 dollar ( i Sverige kostade den otroliga 6500 kr).

Enligt hjärnan bakom PlayStation 4, Mark Cerny, påbörjades utvärderingen av PS3 kort efter lanseringen. Resultatet blev en helt annan produkt - PS4. Men trots alla missräkningar lyckades Sony komma ikapp Microsoft försäljningsmässigt. Några pengar tjänade de däremot aldrig på PS3.

När jag tittar tillbaka inser jag att PS3 hade en betydligt bättre tid på marknaden spelmässigt än jag uppfattade där och då. När det gäller spel levererade alltså Sony.

Här är tio spel/serier du inte får missa:

The Last of Us (2013)
Det har kallats världens bästa spel. Att det var 2013 års bästa råder i alla fall liten tvekan om. Naughty Dogs sinne för detaljer, dialog, miljöer och karaktärsutveckling gjorde att ett välskrivet manus om världen efter apokalypsen fick alla bitar att falla på plats. The Last of Us visar att det går att berätta historier som berör, och att både story och karaktärer spelar roll.
Alternativ: Injustice: Gods Among Us


Little Big Planet (2008)
Inga gör spel som Nintendo. Men Media Molecule kom ändå ganska nära med sitt übercharmiga Little Big Planet. Guida den glade säckpojken genom världar som vibrerar av glädje och fantasi. Det är inte riktigt lika charmigt som PS Vita-äventyret Tearaway, men ett fullgott alternativ.
Alternativ: Little Big Planet 3 (släpps 26/11)

God of War III (2010)
Våldsamt. Brutalt. Storslaget. Dessa tre ord beskriver God of War tämligen väl, och den tredje delen är inget undantag. God of War III är galet snyggt och stort och visade när det kom vad PS3 gick för. Slåss mot gudar i ett frenetiskt tempo i ett av de bästa PS3-spelen.
Alternativ: God of War Ascension

Heavy Rain (2010)
Det vimlar inte av smarta mordhistorier i spelvärlden. Konstigt nog. Men till PS3 kom ett lite annorlunda spel som både simulerar livet i sig och erbjuder en spännande mordberättelse. Heavy Rain har en historia att berätta, men sättet som den berättas på påverkas av dina val. Det gör varje resa personlig.
Alternativ: L.A. Noire

Uncharted 1-3 (2007, 2009, 2011)
Naughty Dogs tre matinédoftande äventyr med den klätterglade arkeologen Nathan Drake i huvudrollen är skoningslöst underhållande från första till sista minuten. Hisnande vyer, storslagna miljöer och väldigt underhållande fajter - allt spetsat med en befriande frånvaro av gravallvar. Inte konstigt att Uncharted ska bli film. Det går inte att välja ett - du måste spela alla tre.
Alternativ: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots


Red Dead Redemption (2010)
Rockstar utvecklade inte bara Grand Theft Auto IV och V under den förra generationen utan hann även med att skapa det största och bästa västernspelet hittills. Fantastiska miljöer, stor frihet och oklanderlig kontroll gör detta till en fullträff. I synnerhet om du gillar att leka i en öppen värld. Detta är GTA i västernmiljö, men det drar nytta av den historiska miljön på ett imponerande sätt.
Alternativ: Mafia II

Ratchet & Clank Future: A Crack in Time (2009)
I Insomniacs nya Xbox-exklusiva Sunset Overdrive märks arvet från Ratchet & Clank-spelen. Det lekfulla och det färgglada. Om du gillar stora vapen och intensiva strider men föredrar det på ett mer lättsamt sätt, är detta rätt spel för dig. Insomniac vet vad de gör.
Alternativ: Ratchet & Clank: All 4 One

Gran Turismo 5 (2010)
OK, detta är egentligen inte min sorts bilspel. Men det går inte att bortse från att Gran Turismo 5 är bilsimulatorernas Rolls Royce på konsol. Det återanvänder en del från tidigare spel i serien och har en del problem. Men här finns något för både veteraner och noviser. Kom bara ihåg att ha en stort hink fylld med tålamod.
Alternativ: Motorstorm

Condemned 2: Bloodshot (2008)
Condemned var ett överraskande bra releasespel till Xbox 360. Tre år senare kom uppföljaren och den nådde även Sonys konsol. I Condemned 2 träffar vi åter igen Ethan Thomas. Denna gång som suput. CSI-delen har utvecklats, striderna blivit lite mer varierande genom att fler saker kan plockas upp och användas mot fienderna. Nämnde jag att detta spel inte är för de som har svårt för blod?
Alternativ: Silent Hill: Downpour

Tomb Raider (2013)
Lara Croft debuterade på PlayStation en gång i tiden. När hennes senaste äventyr släpptes var det en reboot av både Tomb Raider som varumärke och av henne som karaktär. Detta påminner i spelmekaniken en hel del om Uncharted. Nathan och Lara har ju även sitt antikvitetsintresse gemensamt. Men Tomb Raider är en mycket mörkare historia, och Laras dödsscener väckte exempelvis en del debatt.
Alternativ: Splinter Cell: Blacklist

Läs även: Därför ska du köpa Xbox 360

Det sägs att det första Ken Kutaragi bestämde
var hur PS3-loggan skulle se ut på konsolen.
Det blev Spiderman-typsnittet.