onsdag 19 november 2014

Vem vinner julhandeln?


Vi befinner oss i mitten av november, den hetaste tiden på året för spel- och konsolutvecklare. Under november och december säljs det för mer pengar än under resten av året.

Detta är således en oerhört viktig period. Sonys PlayStation 4 har dominerat försäljningen i Nordamerika under årets tio första månader. Men enligt Electronic Arts Blake Jorgensen knappar Microsofts Xbox One in "snabbt". Skälet är ett lägre pris och förmånliga bundlingar med ett flertal spel för 349 dollar.

Men Sony är inte oroat. Enligt dem är förhållandet mellan de två konsolerna fortfarande 2:1. PS4 säljer alltså dubbelt så bra som Xbox One globalt. Även om Microsoft går framåt i USA har de fortfarande svårt att slå Sony i Europa (och Japan är som bekant en förlorad sak).

Det är dessutom inte bara Microsoft som har prisvärda bundlingar att erbjuda nu inför de stora helgerna. Sony kommer från och med Black Friday sälja PS4 med GTA V och The Last of Us Remastered för 400 dollar. Ett ruggigt bra erbjudande. Så trots att Sony kritiserats för att inte ha tillräckligt många exklusiva spel till PS4 under 2014 ser det bra ut inför julhandeln.

Om Xbox One vinner november i Nordamerika markerar det ett trendbrott. Senast Xbox One slog PS4 var i december 2013. Men då berodde det högst sannolikt på att PS4 faktiskt var slutsåld överallt.

Samtidigt hävdar Nintendo envist att Wii U är det mest prisvärda alternativet. Konsolen säljs för 300 dollar inklusive Super Mario 3D World och Nintendoland. Det är spel som är ett respektive två år gamla men som inte är sämre för det. Men varför inte bundla konsolen med Super Smash Bros. for Wii U?

Reggie Fils-Aime menar att Nintendo har spelen som gör Wii U oumbärlig. Men faktum är nog att den ligger för högt i pris nu när Xbox One blivit 150 dollar billigare utan Kinect och inklusive två eller fler spel och PS4 bara kostar 100 dollar mer.

Jag hade tippat på en seger för Microsoft i Nordamerika i november. Men nu när det är klart att Sony erbjuder en GTA V+The Last of Us Remastered-bundle tror jag att det blir svårt. Sony lär vinna sin elfte månad i rad, även om marginalen till Microsoft kan bli knapp. Och Nintendo får finna sig i att bli en väldigt avlägsen trea i år igen.