söndag 16 november 2014

Ett år med PlayStation 4


Ett år har gått sedan Sony lanserade den hett efterlängtade PlayStation 4 i Nordamerika. Lanseringen blev en succé, och PS4 var slutsåld i månad efter månad. Under 2014 har PS4 sålt bättre än Xbox One i USA tio månader i rad. Ingen konsol har nått 10 miljoner sålda enheter så snabbt.

Succé. Men som Eurogamer skriver har inte allt gått bra. Lanseringslineupen var allt annat än imponerande, spel har skjutits upp och när det efterlängtade Driveclub äntligen släpptes i oktober var det delvis trasigt. Därtill har Sony varit långsamma med att uppdatera sin konsol. Ett fåtal uppdateringar har skett under ett års tid - i jämförelse har Microsoft gjort månatliga uppdateringar av Xbox One.

Och så var det det där med kvaliteten på handkontrollen. Många spelare berättar om att gummit på den vänstra styrspaken slits ned och att vissa knappar fastnar. Sony har offentligt försökt spela ned hur allvarligt problemet är.


Men med ett Nintendo som inte kan hota och ett Microsoft som slåss med näbbar och klor för att vinna tillbaka spelarnas förtroende, har Sony ändå haft en tämligen lugn resa. PS4 har på kort tid etablerat sig som förstahandsvalet bland spelare i såväl Nordamerika som Europa. Japan är ett annat kapitel. Där kämpar alla just nu mot den växande mobilmarknaden.

Själv köpte jag PS4 först i september. Intrycket så långt är delat. Konsolen i sig är inbjudande. Den är relativt tyst, har ett lättnavigerat gränssnitt och börjar äntligen få stöd för de funktioner vi vant oss vid (som Netflix, YouTube, mp3 m.m.). Handkontrollen ett stort steg framåt från DualShock 3, men styrspakarna är de facto ett bekymmer. Gummit är ett vida känt problem, men jag har även synpunkter på styrspakarnas storlek och utformning. Tummarna glider helt enkelt av, särskilt när jag spelar NHL och FIFA.

Och så var det spelen... Själva anledningen till att jag väntade så länge med att köpa PS4. Jag vet inte om jag direkt ångrar mig, men det måste erkännas att det inte finns så mycket i spelväg som intresserar mig just nu.

Man brukar säga att spel säljer konsoler. Men PS4 har faktiskt visat på att det kan gå ändå. Visserligen har det kommit en hel del tredjepartsspel under året som gått, men det är spel som även släppts till PS3 och konkurrerande Xbox-konsoler.

Tittar man på försäljningen står det dock klart att spelarna i allt väsentligt har övergett den förra generationens konsoler. Alla nya multiformatsreleaser har sålt bäst på PS4.

Nu står PS4 inför den viktigaste tiden på året. Microsoft har redan meddelat att Xbox One sålde bäst under första halvan av november i USA. Sex superviktiga veckor återstår och Sony har förvånansvärt lite att erbjuda både gamla och nya kunder. Är det en nyversion av GTA V som ska locka? Eller kanske Little Big Planet 3? Som Eurogamer uttrycker saken: PS4 har haft ett fantastiskt år, men PS4-spelarna har det inte.

Men om året så långt är något att gå efter, kommer spelbristen inte spela någon roll. PS4 säljer ändå, och då främst på löften om en glimrande framtid. För visst ser 2015 helt fantastiskt ut.

The Order 1886 är ett av många lovande spel
till PS4 under 2015. Men det är då det.