måndag 3 november 2014

Jobbar Microsoft på en Xbox One Slim?


Spelkonsoler brukar släppas i en rad olika modeller under en generation. Xbox 360 har förändrats till både utseende, hårddiskstorlek och annat en rad gånger. Den senaste modellen släpptes för ett år sedan.

Nu sägs Microsoft arbeta på en mindre, svalare och billigare Xbox One. Det vore väldigt välkommet. Medan Sony lyckades trycka in mer kraft i en mindre konsol denna gång (PS4 är betydligt mindre än PS3) gick Microsoft motsatt väg. Xbox One är verkligen gigantisk.

Orsaken är att Microsoft denna gång inte ville ta några som helst risker. Xbox 360 led som bekant av överhettning, vilket blev en väldigt konstsam affär. Ungefär halva Xbox One tas därför upp av en fläkt. Detta medför också att Xbox One är betydligt tystare än PS4, vilket i sig är positivt.

Det vore väntat att Microsoft, förutsatt att uppgifterna stämmer , arbetar på en mindre modell av Xbox One. Komponenter blir både mindre och billigare med tiden, vilket gör det attraktivt att kapa kostnader i produktionen. Det skulle möjliggöra för ett något lägre pris.

Jag tror att vi får se en Xbox One Slim nästa år. Kanske avtäckt på E3-mässan. Av en sådan kan vi vänta oss en 1TB hårddisk (jag tror dock inte att Microsoft bygger in strömförsörjningen den här gången heller) och kanske ett lägre pris.

För den som går och funderar på när det är dags att slå till på en Xbox One kan det därför vara läge att ha lite is i magen. Nästa år kan det blir betydligt mer förmånligt att köpa Microsofts konsol.

Med en ny processor finns en del utrymme att spara.