onsdag 29 juli 2015

Nintendo visar vinst, har nu sålt 10 miljoner Wii U


Under dagen släppte Nintendo sin delårsrapport för kvartalet 1 april-30 juni. De redovisar en nätt vinst på 8,3 miljarder yen (ungefär 43 miljoner pund).

Nintendo har under det senaste kvartalet sålt 1 miljon 3DS-konsoler och 470 000 Wii U. Detta är historiskt sett väldigt låga siffror men ungefär i linje med vad Nintendo förväntat sig. Som jämförelse sålde Microsoft under samma kvartal 1,4 miljoner Xbox-konsoler, där sannolikt över en miljon avser Xbox One.

Nintendo har totalt sålt 53 miljoner 3DS och 10,01 miljoner Wii U. Därmed har Wii U officiellt klivit ikapp Dreamcast. Skillnaden är att Dreamcast, Segas sista konsol, lyckades med bedriften på 1,5 år i väst (den lanserades ett år tidigare i Japan). Noteras kan också att Nintendo lyckades sälja blott 50 000 2DS, vilket nog gör att vi kan kalla den budgetmodellen tämligen död.

Att Nintendo redovisar en vinst är förtroendeingivande. Företaget gick med förlust under samma kvartal i fjol. Sedan dess har vinden vänt, och det är på håll lite svårt att begripa hur det har gått till. Försäljningen av 3DS och Wii U ökade under 2014 tack vare stora releaser som Super Smash Bros. och Mario Kart 8. Men i år har försäljningen stagnerat till följd av frånvaro av stora releaser som kan mäta sig med fjolårets.

En viktig del av förklaringen till vinsten är att Nintendos spel säljer väldigt bra. Listan över miljonsäljare till Wii U utökas nu med Splatoon, som sålts i över 1,6 miljoner ex. Mario Kart 8 närmar sig 5,5 miljoner, vilket alltså betyder att mer än varannan Wii U-ägare har köpt spelet. Samtidigt håller Nintendo priset uppe för att kunna tjäna en nätt summa på varje såld konsol.