torsdag 30 juli 2015

Sonys dominans: PS4 passerar 25 miljoner sålda


Sist ut bland konsolgiganterna att släppa sin delårsrapport var Sony. Försäljning och omsättning ligger stabilt (-0,1 procent) till följd av minskad försäljning i både mobil- och TV-segmenten medan spel- och musikdivisionerna ökade. Rörelseresultatet ökade till 794 miljoner dollar.

Under detta kvartal (1 april-30 juni) har Sony skeppat 3 miljoner PlayStation 4, vilket är 0,3 miljoner bättre än samma kvartal i fjol. Det är rasande bra. Totalt har Sony nu skeppat 25,3 miljoner PS4. Det ska jämföras med 10 miljoner Wii U (med ett år mer på marknaden) och uppskattningsvis 14 miljoner Xbox One.

Under det senaste kvartalet sålde PS4 bättre än Xbox One, Xbox 360, Wii U, Wii och Nintendo 3DS tillsammans. Det säger en del om Sonys starka ställning på spelmarknaden just nu. Det luktar lite PlayStation 2 om detta, en konsol med vilken Sony fullständigt krossade all konkurrens och som till slut blev spelhistoriens bäst sålda spelkonsol (155 miljoner).

Klicka för större bild. PS4 ligger just nu över PS2.

Sammantaget gör detta att PS4 ligger före PS2 efter motsvarande tid på marknaden men något efter Wii (se grafen). PS4 kommer aldrig nå PS2 i total försäljning, men den kan mycket väl komma att landa på mellan 90 och 100 miljoner. Givetvis lite beroende på hur lång denna generation blir. Sony har skrivit upp sina säljmål från 16 till 16,5 miljoner under detta räkenskapsår (som slutar den 31 mars 2016). Det betyder att de hoppas ha sålt 38,8 miljoner konsoler då. Vilket säkert lär nås.

PlayStation fortsätter att vara ett lyft för Sony som bolag. Vi kan därför förvänta oss fler och större satsningar på spel och spelrelaterade produkter framöver. Nästa stora grej är VR-hjälmen Project Morpheus, som ska släppas 2016.

På spelsidan sitter Sony i förarsätet just nu. De är marknadsledande. Microsoft riskerar att hamna inte bara på hälften utan till och med en tredjedel av sin konkurrents försäljning. Nintendo har redan kastat in handduken och börjat fokusera på nästa plattform.

Vad ligger då bakom denna framgång? Är PS4 verkligen så mycket bättre än Xbox One och Wii U? Nja. Så enkelt är det sällan. PS2 var inte fem gånger bättre än Xbox och Gamecube. Den red på framgången från Sonys första konsol, och blev i slutändan ostoppbar.

Sony hade ett annat utgångsläge denna gång. De hade lärt av misstagen med PS3. Arrogansen och felstegen stod i stället Microsoft och Nintendo för. Deras misstag spelade Sony i händerna, och de har inte missat ett tillfälle att utnyttja sitt överläge.

Sida vid sida är Xbox One och PS4 två rätt lika plattformar (läs min korta jämförelse här). Men när bilden av PS4 som konsolen alla måste ha väl har satt sig, är det nästan hopplöst för Microsoft att förändra konsumenternas förutfattade mening. Där befinner vi oss nu.