lördag 1 augusti 2015

Mission: Impossible levererade igen


Jag var lite orolig för att Mission: Impossible - Rogue Nation skulle kännas lite som gammal skåpmat. Det är trots allt den femte filmen i serien. Men den levererade. I ett rasande tempo.

Med superba biljakter (de bästa hittills), tajta actionscener, två svenskar i ensemblen och en hel dos humor rusade denna film fram i ett tempo som måste vara det högsta hittills för en M:I-film. Och så Tom Cruise då, hängande utanpå ett flygplan. Mäktigt - men jag håller nog scenen på Burj Khalifa i den fjärde filmen lite högre. Den kändes i magen.

Simon Peggs karaktär Benji fick mer utrymme den här gången, men sällan i scener som passade honom särskilt bra. Svenska Rebecca Ferguson gjorde ett riktigt stabilt jobb, och det var kul att se Jens Hultén spela torterare.

Min enda invändning är val av superskurk. I den fjärde filmen Ghost Protocol var det Michael Nyqvist som spelade galning. Resultatet blev sådär. Den här gången valde de Sean Harris. Jag kommer aldrig förstå hur de kunde komma fram till att det var en bra idé att ha en skurk som ser ut som Pär Nuder.

Betyg: 4/5