söndag 23 augusti 2015

Framtidsspekulationer: vem blir först att dumpa skivan?


Rykten. Ibland känns det som att vi som följer spelbranschen i hög grad lever på rykten om framtiden. Men det är förstås ett tecken på att vi bryr oss om hur den kommer se ut.

En vanlig uppfattning, närmast ett antagande, är att framtidens spelkonsoler (i den mån de kommer vara just konsoler) inte kommer stödja ett fysiskt spelmedium. Skivan kommer alltså försvinna. Precis som inom musik- och filmindustrin. Frågan, har det sagts, har bara varit när det ska ske.

CD-skivan finns emellertid fortfarande kvar, även om den för en alltmer tynande tillvaro. Detsamma gäller DVD- och Blu-ray-skivan, som nu minskar i popularitet år för år samtidigt som streamingtjänsterna tar över alltmer.

I spelindustrin finns en chans till paradigmskifte på ett annat sätt eftersom det lanseras nya konsoler med jämna mellanrum. Inför varje ny lansering finns en chans att ta ett steg mot helt digitalt distribution. Näst på tur att lansera är Nintendo. Det är ännu oklart om deras NX, som plattformen kallas i nuläget, avtäcks redan nästa sommar eller om det dröjer ända till 2017. När själva lanseringen ger vet vi inget om i nuläget.

Ett sätt att spekulera om inriktningen på hårdvaran är att följa de patentregistreringar som företagen gör. Nintendo har registrerat ett patent hos det amerikanska patentverket som gäller en konsol som saknar diskläsare för att läsa program. Det förefaller alltså vara en spelkonsol som enbart erbjuder digital distribution. Skivläsaren är väck.

En alternativ tolkning skulle vara att konsolen använder kassetter eller några slags SD-kort, men det ser jag inte som särskilt troligt. Dock framgår i patentet att konsolen ska använda någon sorts minneskort samt att den har en kontroll med en skärm ("display unit"). Handlar det alltså åter igen om en skärmkontroll till en spelkonsol utan en riktig hårddisk?

Det är svårt att veta i nuläget. Vi vet faktiskt inte ens om det är en vanlig spelkonsol, det skulle kunna röra sig om något relaterat till Nintendos kommande QoL-projekt (Quality of Life), som enligt Nintendo inte är spelrelaterat. Men om vi utgår från att det faktiskt är en spelkonsol, Nintendos nästa, så är det ett steg i en utveckling vi väntat på ett tag nu.

Kanske blir Microsoft ändå först ut. Ett annat rykte säger nämligen att de planerar en ny modell av Xbox One. Inget iögonfallande i det, revisioner kommer alltid (även om Phil Spencer har sagt att han prioriterat annat hittills). The Verge hävdar att Microsoft ska visa upp den slimmade Xbox One i oktober, tillsammans med Surface Pro 4, nya Lumia-telefoner och en del annat.

Jag tror inte att vi får se en ny Xbox One-modell redan i oktober. Men det mest intressanta i ryktet är att denna nya modell inte skulle innehålla någon Blu-ray-läsare. Microsoft skulle alltså inte bara krympa storleken på boxen utan också plocka bort skivläsaren helt och hållet, vilket betyder att det blir en konsol för enbart digital distribution.

Jag tror att Microsoft vill dithän. Det är möjligt att de släpper en Xbox One som saknar skivläsare under denna generation samtidigt som de behåller den vanliga modellen (som lär bli mest populär). Detta skulle vara ett slags testballong för att visa hur stort intresset och acceptansen för en sådan produkt är.

Utvecklingen är naturlig och förmodligen ofrånkomlig. Det återstår bara att se vilka som blir först ut.

Har Microsoft en mindre Xbox One utan skivläsare på gång?