måndag 13 juli 2015

Nintendos chef Satoru Iwata har avlidit


Han har varit sjuk i cancer en tid och avstod årets E3, men ingen utomstående visste att det var så här illa. Den 11 juli avled Nintendos chef Satoru Iwata till följd av cancer i gallgången. Han blev 55 år.

Iwata personifierade tillsammans med den något äldre Shigeru Miyamoto det lekfulla Nintendo. Det som har barnasinnet i behåll. Det som aldrig helt växer upp. Hans något kufiga hållning i allt från presentationer till Nintendo Directs gjorde honom älskvärd i mångas ögon. Det var svårt att tycka illa om honom, helt enkelt.

Satoru Iwata blev Nintendos högste chef 2002 och var därmed med om misslyckandet Gamecube, dundersuccéerna Wii och Nintendo DS och de senaste åren mindre lyckade Nintendo 3DS och Wii U. Den förra generationens oerhört framgångsrika år gav Iwata ett förtroendekapital som inte ens fiaskot med Wii U lyckades mer än nagga i kanten.

Innan Iwata avled hann han lägga om kursen för Nintendo genom introduceringen av mobilspel. Vad det i slutändan blir av nästa plattform, som Iwata säkerligen varit en av hjärnorna bakom, återstår att se.

Vem som tar över efter Iwata är ännu inte klart.