måndag 7 september 2015

Metal Gear Solid V säljer bäst till PS4


Ett av årets största releaser, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, ser ut att gå bra i handeln. Obekräftade uppgifter talar om 3 miljoner sålda ex så långt. I Storbritannien har spelet slagit rekord för ett Metal Gear Solid-spel under den första veckan på marknaden.

Fördelningen mellan formaten är intressant. Metal Gear Solid har historiskt var ett PlayStation-varumärke. Metal Gear Solid 2 bidrog exempelvis starkt till hypen runt PlayStation 2 och senare delar har alla släppts till Sonys konsoler, även om de konverterats till Xbox långt senare. Metal Gear Solid V släpptes emellertid till PlayStation 4, Xbox One och PC samtidigt och nådde även de äldre konsolerna PlayStation 3 och Xbox 360.

I Storbritannien står PS4 för 74 procent av försäljningen till konsol under den första veckan, Xbox One endast för 22 procent. Återstående stod PS3 och Xbox 360 för. Denna fördelning säger visserligen en del om spelets historiska PlayStation-rötter, men det är också anmärkningsvärt att ett så pass hypat spel säljer så mycket sämre till Xbox One på Microsofts näst starkaste marknad.