tisdag 9 augusti 2016

Det arbetas på spel till Xbox Scorpio


På årets E3-mässa avslöjade Microsoft att de arbetar på en helt ny Xbox-konsol med betydligt mer kräm under huven: Project Scorpio.

I stället för att börja på ny kula med en ny generation hårdvara och mjukvara väljer Microsoft att, som de uttrycker det, "gå bortom generationer". Tanken är attraherande. Styrkan i detta är att alla spel och tillbehör till Xbox One kommer fungera på Scorpio. Tänk att slippa köpa nya laddare och handkontroller vart femte år.

Scorpio ska inte ska få några helt exklusiva titlar. Detta har Xbox-chefen Phil Spencer bekräftat på en direkt fråga, så vi får väl ta honom på orden. Häri ligger knäckfrågan för många som redan köpt standardmodellen av Xbox One.

Nu har Spencer även bekräftat att utvecklare arbetar på spel till Scorpio. Det ska bli spännande att se vad denna konsol blir för något. Prestandan vet vi redan och den är imponerande nog. Men hur ska utvecklarna förhålla sig till allt extra minne och en så mycket mer kraftfull processor när de samtidigt måste se till att spelet de utvecklar fungerar till 2013 års Xbox One?

Det kanske inte behöver bli så märkvärdigt. Tänk hur länge vissa utvecklare fortsatte att konvertera sina spel till PlayStation 2, i och för sig främst sportspel. Xbox 360 och PlayStation 3 blev inte fullt lika långlivade som cross-generationsplattformar, men så sent som för ett knappt år sedan släpptes Rise of the Tomb Raider till den då tio år gamla Xbox 360.

Vilka Microsofts långsiktiga planer för Xbox One är återstår att se. Kommer de vilja fasa ut den till förmån för Scorpio? Lanseringsmodellen är redan på väg bort och lär efter årsskiftet vara helt ersatt av slimmodellen. Men jag har svårt att se att den i sin tur skulle fasas ut för att ge plats åt Scorpio.

Det troliga är att Xbox One S och Scorpio kommer samexistera. Två modeller med olika prestanda och på olika prisnivåer. Stöd för samma spel och tillbehör. Samma ekosystem. Var god välj.