onsdag 3 augusti 2016

Vem behöver Xbox One S?


I går släpptes nya Xbox One S. Microsoft hoppas att konsolen ska ge Xbox en vitamininjektion. Men behöver du verkligen den?

Jag har sagt det förr: Xbox One S är vad Xbox One borde ha varit från första början. Mindre, med inbyggd strömförsörjning, bättre placering av usb-portar och en fysisk on/off-knapp. Talande nog finns det inte ens en kontakt för Kinect. Vill du använda din Kinect-kamera behöver du en liten adapter.

Xbox One S är 40 procent mindre än originalmodellen. Den är vit. Och den kan stå vertikalt. Det var således precis den här jag väntade på när jag till slut föll till föga och köpte den vita Xbox One för ett år sedan. Då hävdade Xbox-bossen Phil Spencer att det inte fanns några planer på att släppa en slimmad Xbox.

Förutom förändringar på utsidan har det även hänt en del på insidan. Den nya konsolen stöder upplösning i 4K samt HDR - high dynamic range - vilket ska ge en tydligare kontrast mellan svart och vitt. Spel som kommer stödja detta är kommande Gears of War 4 och Forza Horizon 3. Allt förutsätter dock att din TV verkligen har dessa funktioner, vilket än så länge är rätt ovanligt.

Har du redan en Xbox One finns det därför inte tillräckligt starka skäl att uppgradera just nu. Om du har gått i tankarna på att köpa en kan Xbox One S däremot vara ett hett alternativ - men tänk då på att den gamla modellen lär reas ut nu för att tömma lagren. Om du inte bryr dig om 4K, HDR, storleken på boxen eller absolut måste ha en 2tb hårddisk är originalmodellen mer prisvärd.

Så frågan är vem denna konsol är riktad till. Vissa kommer uppgradera från originalmodellen bara för att de kan, men denna grupp är sannolikt väldigt liten. Nya köpare kan möjligen lockas av konsolens fräscha yttre - i någon mån talar vi om ett slags nylansering.

Men riktigt insatta vet redan att Microsoft hösten 2017 kommer lansera det som i dag kallas Project Scorpio, en betydligt mer kraftfull Xbox som ska stödja såväl alla spel som tillbehör till Xbox One. Därför hamnar slimmodellen i ett föga tacksamt läge.

Hur många kommer vänta på Scorpio? Hur många anser att det är värt att uppgradera nu? Det blir intressant att se. Om Xbox One S säljer bra lär vi få höra om det från Microsoft.