torsdag 6 augusti 2009

Crytek hotar lämna Tyskland

En av spelutvecklarna Cryteks grundare, Cevat Yerli, säger att företaget kan komma att lämna Tyskland om förbudet mot actionspel drivs igenom.

"Ett förbud mot actionspel i Tyskland berör oss eftersom det är detsamma som att förbjuda tyska [utvecklare] som skapar dem."

Den tyska regeringen har föreslagit ett förbud mot actionspel. Inte mot särskilt våldsamma spel utan mot spel som går ut på att som spelare "realistiskt döda människor eller utföra andra grymma och omänskliga våldshandlingar mot människor eller människoliknande karaktärer". Vilket i praktiken gäller hela actiongenren. Förbudet är förstås absurt, framarbetat av politiker som förmodligen själva aldrig har spelat spel eller försökt förstå dem.

Dessutom: att tvinga en stor, framgångsrik spelutvecklare att fly landet i dessa tider låter inte som god arbetsmarknadspolitik.

Helt nattsvart är det emellertid inte. 64 000 tyskar har skrivit på en petition mot förbudet. Planen har varit att lagen ska röstas igenom i september, nu måste dock petitionen gås igenom tack vare att de lockat över 50 000 namnunderskrifter.

Crytek ligger bakom succéer som Far Cry och Crysis.