torsdag 27 augusti 2009

Microsoft prissänker och prishöjer Xbox 360

Precis som väntat utannonserade Microsoft i dag nya priser för Xbox 360. Ja, priser. Förändringen blir som många har spekulerat: Xbox 360 Elite blir billigare, Arcade-modellen blir något dyrare och Pro- (eller Premium-) modellen försvinner helt.

Nytt rekommenderat pris för Xbox 360 Elite i Sverige blir 2 699 kronor (den finns att få tag i för 2 549 kr) medan Arcade-modellen (som legat runt 1 895 kronor i butik) får det något höjda priset av 2 149 riksdaler. Samtidigt försvinner alltså mellanmodellen Pro, med 60GB hårddisk, helt och hållet. Den kommer bara att finnas kvar så länge den finns i lager i butik. Det är lite oklart om det betyder att den prissänks för att lagret ska gå åt snabbare.

Detta är alltså Microsofts plan inför den viktiga hösten och julen - och inför framtiden. Med alla nedladdningsmöjligheter som finns till konsolen är en 120 GB hårddisk sannolikt minimikravet för framtiden. Vi lär ha Elite-modeller med ännu större hårddisk att vänta framöver.

Den nya prissättningen betyder, än så länge, att Microsoft fortfarande har den billigaste modellen på marknaden (Arcade) och att Sony även fortsättningsvis har den dyraste konsolen. Sony och Microsoft har gjort sina drag, nu återstår att se om Nintendo svarar. Wii ligger i dag på 2 395 kronor i butik i Sverige, vilket gör att den hamnar i något slags mellanläge. Kanske kommer Nintendo att känna sig tvingade att sänka något för att inte riskera att tappa momentum. Eller så ligger de kvar och hoppas att konsumenterna fortsätter att titta på den rörelsekänsliga handkontrollen och inte prislappen. Hittills har det jämförelsevis höga priset på Wii (som varit oförändrat under rekordlång tid) inte avskräckt kunderna.

Jag tycker att Xbox 360 är snyggare vit än svart, särskilt med tanke på att jag har HD DVD-driven placerad ovanpå. Så betyder utfasningen av Pro-versionen att det bara kommer att finnas en svart Elite- och en vit Arcade-version kvar? Eller tänker Microsoft även släppa Elite i vitt?

Pro-versionen - snart ett minne blott.