måndag 24 augusti 2009

När kommer Xbox 360 Slim?

Sony har haft för vana att göra mindre versioner av sina spelkonsoler så snart tekniken gjort det möjligt. De gjorde det med PlayStation (PSone), PlayStation 2 (PStwo) och snart gör de det även med PlayStation 3 (PS3 Slim). Men Microsoft har inte gjort det hittills.

Xbox var ett otympligt grönt monster, designat för att väcka uppmärksamhet. Vilket det verkligen gjorde stående bredvid en pytteliten Gamecube och en stilren PlayStation 2. Men även om Microsoft lanserade en Crystal-version av konsolen och den japanska grönsvarta varianten fanns att få tag i även i väst, blev maskinen aldrig mindre. Den ändrade bara färg.

Frågan är alltså om Microsoft denna gång ska få ändan ur vagnen och släppa en nydesignad version av Xbox 360. En mindre och tystare sådan. Logiken talar för det. Produktionskostnaderna sjunker i takt med att en konsol blir äldre och vanligtvis brukar tillverkarna hitta sätt att spara utrymme och därmed krympa storleken på produkten. Dessutom vill Microsoft att Xbox 360 ska leva betydligt längre än sin föregångare och hävdar att vi ännu inte nått halvvägs in i denna konsolgeneration. En nydesignad maskin skulle innebära en fräsch start. Det som möjligen talar emot det är att Microsoft inte har gjort det tidigare, men det är inget bra argument när Sony nu plötsligt har sett till att det är Xbox 360 som är den största och klumpigaste spelkonsolen på marknaden, inte PlayStation 3.

Det har pratats om en ny Xbox 360 nästa år och att Natal ska ha något med saken att göra. Det är emellertid svårt att se hur Natal ska kunna integreras i hårdvaran. Det är ju faktiskt en kamera och en kamera måste man stå framför om man ska synas. Exakt hur vid vinkel kameran kan leva med vet vi inte än, men det vore oerhört korkat att bygga in Natal i konsolen om det betyder att maskinen måste ligga precis framför eller nedanför TV:n för att kameran ska fungera bra. Således talar det mesta för att Natal blir ett tillägg till konsolen, säkerligen paketerad tillsammans med basenheten men liggande var för sig.

Jag håller tummarna för att vi kommer att få se en ny mindre Xbox 360 någon gång under nästa år, i samma veva som Natal lanseras. Kanske på femårsdagen av releasen av Microsofts andra stationära spelkonsol. Det vore väl passande.
Tänker Microsoft göra något åt storleken på Xbox 360? Vi kan hoppas det.