torsdag 20 augusti 2009

Sony utannonserar PS3 Slim

Spelvärldens sämst bevarade hemlighet i mannaminne, Sonys slimmade PlayStation 3, är nu officiell sedan Sony framträdde på Gamescom i Köln.

Många av oss har förstått att den varit på väg länge, ända sedan bilderna från fabriken i Kina läckte ut. Men Sony har envist fortsatt att förneka PS3 Slim. Sådant betyder emellertid ingenting i världen av business eftersom ett förnekande ena dagen kan följas av en bekräftelse dagen efter.

Så vad är då PS3 Slim rent konkret? Maskinen, som till skillnad från den klumpiga PlayStation 3 har ett matt hölje och inte ett blankt, kommer att släppas i USA och Europa den 1 september och i Japan två dagar senare. Priset blir 299 euro här i Europa och 299 dollar i USA (alltid ska vi européer tvingas betala mest!). Samtidigt sänks även priset på den vanliga PlayStation 3 till samma pris. Den nya maskinen, som är ungefär två tredjedelar så stor som originalmodellen och därmed även betydligt lättare, får en hårddisk på 120 GB (det ryktas redan om en framtida 250 GB-version).

Det här är precis vad kunderna har efterfrågat: en mindre PS3 till rätt pris. Nu finns förutsättningarna för Sony att börja knappa in på Microsoft försäljningsmässigt. Frågan är dock vad Microsoft har i rockärmen. Mycket tyder på att de kommer att fasa ut Premium-modellen av Xbox 360 (60 GB-versionen) och i stället bara satsa på Arcade och Elite framöver.

PlayStation 3 och Xbox 360 är båda konsoler som ska leva längre än vad tidigare stationära spelkonsoler gjort. Att släppa nya förbättrade versioner av dem är därför helt logiskt. I takt med att tillverkningskostnaderna sjunker, ökar också möjligheterna att ge kunden en bättre produkt för mindre pengar. Och i takt med att användningsområdena ökar i form av nedladdningsbart material, ökar behovet av lagringsutrymme.

Det vore eftersträvansvärt om även Microsoft försökte göra en Slim-variant av sin tämligen klumpiga Xbox 360. Om det nu över huvud taget går. Det hänger förstås på hur apparaten ser ut inuti (det är ingen hemlighet att Microsoft haft problem med överhettning). Annars är det faktiskt Microsoft som åter igen sitter med marknadens största maskin - och därtill den mest högljudda.

Äntligen officiell. I september kan den bli din.