torsdag 21 januari 2010

Wii HD i år?

Analytikerföretaget Wedbush Morgan spår att Nintendo kommer att släppa en HD-version av Wii redan i år.

Analytikern Michael Pachter tror också att Nintendo kommer att lansera en uppgraderad version av Nintendo DS, som först lanserades för fem år sedan och sedan dess endast har genomgått smärre utseendeförändringar. "Det är olikt Nintendo att låta det gå så länge utan en spelmässig innovation, min gissning är att de planerar att lansera något inom de kommande 12-18 månaderna."

Så långt Pachter. När det gäller Nintendo DS kan det mycket väl stämma. Nintendos Satoru Iwata har emellertid förnekat att företaget skulle vara intresserat av en HD-version av succékonsolen Wii. Anledningen är enkel: varför laga något som inte är trasigt? Det är uppenbart att kunderna inte efterfrågar högupplösta Wii-spel. Wii har krossat all konkurrens från första dagen och inte alls halkat efter prestandamonstren Xbox 360 och PlayStation 3 som både Microsoft och Sony hoppats. Framgången talar för sig själv.

Att lansera ny hårdvara är dyrt och riskerar också att förvirra konsumenterna med tanke på att närmare 60 miljoner köpare sitter med en SD-Wii där hemma. Om Nintendo ska släppa en uppgraderad Wii, måste de tänka igenom varje steg mycket noggrant och framför allt fråga sig: vill konsumenterna ha det här? Svaret just nu är ett rungande nej.