torsdag 7 januari 2010

Är framtiden digital?

Skivmediet är ännu inte på väg att dö, hävdar cheferna i Storbritannien och norra Europa för Nintendo, Sony och Microsoft.

Utan att specificera närmare tror inte Nintendos David Yarnton att digital nedladdning av spel och tjänster kommer att bli populärare än den vanliga distributionen av spel "på lång tid". Sonys Ray Maguire menar att det är orealistiskt att tro att konsumenterna är villiga att ladda ned filer som är 25-50 gigabyte stora, vilket motsvarar ett PlayStation 3-spel. Microsofts chef för norra Europa, Neil Thompson, ter sig lite mer optimistisk vad gäller framtiden för DLC när han säger att han förväntar sig att digital distribution av spel kommer att explodera under de kommande tre åren. Men vad betyder det för sättet som spelen distribueras på i dag?

Det är ingen ny diskussion. Spelsamlare har länge frågat sig, lite bekymrat, om spelen endast kommer att distribueras digitalt i framtiden. Jag tillhör dem som mer än gärna har ett spel jag gillar i en snygg förpackning i min spelhylla, detsamma gäller film. Förhoppningsvis kan traditionell och digital distribution samverka som de gör i dag även i framtiden. Det är nämligen tydligt, att konsumenter är villiga att betala mer och mer för lyxutgåvor av spel. Det i sig talar inte för ett spelmedium som endast tillhandahålls digitalt.

Är det bakåtsträvande att gilla att spel levereras i snygga spelfodral?