onsdag 1 september 2010

Kinect hör dig inte - i Europa

Turerna kring vilka språk Kinect ska stödja vid releasen verkar ha fått ett slut. Nu hävdar Microsoft att den vid releasen i november kommer att stödja tre språk: amerikansk och brittisk engelska, japanska samt mexikansk spanska.

För Europas fastland betyder detta att Kinect inte kommer att stödja våra språk. Det betyder emellertid mer än så. Själva röstfunktionen kommer att vara avstängd för Europa och väntas inte komma igång förrän under våren 2011. Det spelar alltså ingen roll om du är en hejare på engelska eller spanska med mexikansk dialekt - du kommer fortfarande inte kunna använda dina kunskaper på din europeiska Xbox 360. Funktionen kommer att vara regionlåst.

Detta känns verkligen trist. Har Microsoft - åter igen - tagit beslutet att stressa ut en produkt på marknaden innan den är färdig? Minns alla problem med Xbox 360 under de första åren. Det kostade både förtroende och pengar innan problemet med RROD löstes. Nu ska vi inte måla fan på väggen, men att en av de häftigaste funktionerna med Kinect är avstängd när den lanseras i Europa visar åter igen att de stora företagen pissar på den europeiska marknaden. Det kan vi ändå konstatera. Och vi har sett det så många gånger förr.

Det är skillnad på folk och folk, tycker Microsoft.