tisdag 21 september 2010

PlayStation 3 på frammarsch i öst

Jag har tidigare skrivit om hur Wii tycks vara på tillbakagång. Tre månader i rad har Nintendos succékonsol fått stryk i USA av Xbox 360 och i augusti gick även PlayStation 3 förbi. Det återstår att se hur det ser ut när siffrorna för september summeras, men med tanke på releasen av Move till PlayStation 3 och framför allt Halo: Reach till Xbox 360 är det inte osannolikt att Wii får stryk igen.

I Japan tycks vi kunna se samma tendens. PlayStation 3 har sålt något bättre än Wii hittills i år och väntas sälja bättre när år 2010 läggs till handlingarna. Det tycks således vara mer än bara en tillfällig trend koncentrerad till ett specifikt område. Några månatliga siffror för Europa finns i vanlig ordning inte vilket gör det svårt att dra några generella slutsatser för alla tre stora marknader.

Wii är en gammal konsol och den har sålt fantastiskt bra. Långt över 70 miljoner sålda enheter så långt är nästan lika mycket som Xbox 360 (drygt 40 miljoner) och PlayStation 3 (38 miljoner) tillsammans. Vi bör således påminna oss om att försäljningstappet är från en redan mycket hög nivå. Men. Kanske är det så att intresset för Nintendos konsol är på väg att mattas. I så fall är det inget konstigt. Den har funnits ute i snart fyra år och konsoler brukar ersättas i femårsintervaller. Någon ny konsolrelease blir det knappast nästa år, däremot kan det mycket väl bli en visning av en ny konsol på E3 sommaren 2011 för en release hösten 2012.

Både Sony och Microsoft är inställda på senare releaser än så, men det beror förstås på hur deras konsoler säljer framöver. För Microsoft är Kinects framgångar helt avgörande. Om kameran blir en flopp kommer Microsoft tvingas lansera nästa generations Xbox inom två år. Xbox 360 börjar kännas ganska daterad. Inte ens nya storspel som Halo: Reach ger någon riktig wow-känsla. Slim-versionen av Xbox 360 har gett ett lyft, men det räcker inte om Kinect inte säljer bra och ger formatet ett andra liv.

För Sony är läget ljusare. PlayStation 3 har haft en positiv trend de senaste 13 månaderna. Lanseringen av PS3 Slim har tillsammans med prisreduktioner gjort konsolen mer attraktiv. Lägg därtill Move. Sony befinner sig just nu i ett mycket bra läge. De har en konsol som fortfarande känns rätt fräsch, som har en positiv försäljningskurva och en ny rörelsekänslig handkontroll att tillgå. Många starka spelreleaser väntar. Lägg därtill 3D-funktionalitet vilket kan bli ett litet extra försäljningsargument om intresset för 3D-film stiger. Microsoft har all anledning att bita på naglarna inför novemberreleasen av Kinect.

Sony befinner sig i ett perfekt läge med PlayStation 3 just nu.