onsdag 15 september 2010

Wii på dekis?

Wii har problem. Tre månader i rad har Nintendos succékonsol fått stryk av Xbox 360 i USA, i augusti gick även PlayStation 3 förbi månatlig försäljning. Därmed är augusti 2010 den sämsta månaden hittills för Wii sedan konsolen lanserades. Fyra av de tolv sämsta månaderna har kommit under 2010. Är det en slump? Är det tillfälligt? Eller ser vi en definitiv tillbakagång för Wii?

Vi vet att den går knackigt i USA och Japan just nu (medan siffror för Europa i vanlig ordning saknas). Men vi ska också påminna oss om vilken nivå fallet kommer ifrån. Wii har fullständigt utklassat motståndet i flera år och många månader sålt mer än Xbox 360 och PlayStation 3 tillsammans. Vissa bedömare menar ändå att det är en varningssignal för Nintendo att deras konsol börjar tappa styrfart. Succékonsolen PlayStation 2 fortsatte nämligen att sälja bra i takt med att den åldrades. Och det är i princip bara Nintendo själva som står för succéspelen till Wii.

Från och med november har Nintendo dessutom en helt ny marknad att möta. Sony har redan lanserat sin Wiimote-kopia Move, i november släpper Microsoft sin Kinect. Hur kunderna reagerar återstår att se, men utvecklarna Take-Two har sin åsikt klar: Move är "Wii HD" och en naturlig uppgradering för alla som tröttnat på sin Wii och blivit lite äldre. Om det nu är så, har Nintendo problem.

Detta betyder att konsumenterna inte automatiskt kommer att efterfråga en HD-version av Wii. Den erbjuds redan av Sony. Om Nintendo ska kontra, måste de göra det med något helt nytt. Nintendo 3DS är deras bärbara försök. När får vi se efterföljaren till Wii? Kanske förr än du anar.

Färdigviftat? Förmodligen inte, men Nintendo viftar just nu i motvind.