onsdag 13 oktober 2010

Matt Damon nobbar nya Bourne-filmen

För ungefär ett år sedan var det klappat och klart: Matt Damon skulle återvända i rollen som Jason Bourne och Paul Greengrass, regissör till såväl andra som tredje Bourne-filmen, skulle regissera. Sedan dess har Greengrass ersatts av Tony Gilroy och Matt Damon uttryckt tvivel om att göra en fjärde film med en annan regissör.

Nu uppges Matt Damon slutligt ha tackat nej. Därmed blir The Bourne Legacy ett slags sidoprojekt, en film där Bourne endast finns i titeln. Filmen kommer inte att ha något att göra med de tre tidigare filmerna, berättar Gilroy. Men samtidigt beskrivs Bourne som "levande". Det som hänt honom kommer kanske därmed att vara i karaktärernas medvetande i filmen.

Det känns lite galet. Tänk dig en James Bond-film utan Bond. Jag hade gärna sett en fjärde Bourne-film med Matt Damon. Nu är frågan om jag ens kommer att se The Bourne Legacy. Vi får se vad det blir av detta. Filmen sägs handla om en bredare konspiration, därmed skulle det kunna bli aktuellt med andra Bourne-filmer framöver. Kanske med både Matt Damon och Paul Greengrass.

The Bourne Legacy ska ha premiär under 2012.