fredag 29 oktober 2010

Upp för Sony och Microsoft, ned för Nintendo

Kvartalsrapporter är inte så spännande läsning för de flesta av oss. Så vi tar bara godbitarna.

Nintendo meddelande härom dagen att både försäljning och vinst sjunkit under den halvårsperiod som slutade 30 september. Minskad försäljning av både Wii och Nintendo DS noterades. Nintendos förklaring var både en starkare yen och för få starka spelreleaser. Nintendo DS sålde 6,69 miljoner exemplar jämfört med 11,7 under samma period förra året. För Wii var tappet mindre - från 5,75 till 4,97 miljoner. Något förvånande givet att Wii fått storstryk i USA de gångna fyra månaderna, möjligen har konsolen hållit fanan högt i Europa. Nintendo har räknat ned vinstförväntningarna från 2,4 miljarder dollar till 1,1 miljarder för hela räkenskapsåret. Nintendo gör alltså fortfarande stora vinster trots tillbakagångarna.

Från Sony och Microsoft hörs positiva tongångar. Sonys avdelning där PlayStation ingår visade en vinst på 85 miljoner dollar för andra kvartalet vilket ska jämföras med de senaste årens stora förluster (731 miljoner dollar för samma period i fjol). Försäljningen av PlayStation 3 steg från 3,2 i fjol till 3,5 miljoner enheter i år. För PSP är tendensen den motsatta - formatet tappade hälften av sin försäljning. Även spelförsäljningen går bra till PlayStation 3, vilket är en tendens vi också kunnat notera i lilla Sverige. Totalt sett går Sony mycket bättre som bolag räknat än vi sett de senaste åren. Förlusttrenden är bruten vilket sannolikt är en konsekvens av de stora besparingar som bolaget genomfört.

Microsofts Entertainment and Devices-division, där allt Xbox-relaterat ingår, ökade sin försäljning med 27 procent. Totalt skeppades 2,8 miljoner Xbox 360-konsoler under andra kvartalet, vilket är en ökning från 2,1 miljoner i fjol. Microsoft har dock Sony flåsande i nacken. Totalt har det sålts 44,6 miljoner Xbox 360 medan PlayStation 3 ligger på 39,2 miljoner så långt. Om tendensen håller i sig kommer dock Sony att äta upp det där försprånget bit för bit.

Räddningen för Microsoft kan heta Kinect. Återförsäljare i både Storbritannien och USA har berättat att prylen är fullbokad långt innan release, men det har inte varit klart hur pass många det handlar om och vissa har misstänkt att Microsoft kanske fejkar en stor efterfrågan. Nu har dock tillverkaren av Kinect berättat att det stora suget har fått Microsoft att beställa fler enheter. Tillverkarna Newmax Technology på Taiwan uppges ha fått en beställning på 14 miljoner Kinect under 2010. Det borde alltså inte råda någon större brist...