måndag 4 oktober 2010

Blu-ray växer

Blu-ray fick en ganska svag start som filmformat efter att Toshiba hissat vit flagg och kriget mot HD DVD avgjorts. Nu, två och ett halvt år senare, ser det bättre ut.

Under 2010 har det blå formatets marknadsandel klättrat över 20 procent. DVD dominerar således fortfarande. Men enstaka stortitlar säljer faktiskt bättre till Blu-ray vid releasen. I USA, där filmutbudet i valfri affär är vida större än i Sverige, finns Blu-ray-spelare i 17 procent av de amerikanska hemmen. Runt hälften av dessa äger emellertid en PlayStation 3, vilket alltså inte nödvändigtvis betyder att de köper Blu-ray-filmer. Var fjärde person som äger en HDTV äger dock även en Blu-ray-spelare i staterna.

Kommer Blu-ray med tiden att bli det dominerande formatet? Jag har varit tveksam till detta och snarare uttryckt uppfattningen att Blu-ray kommer att bli ett nischformat. Än så länge finns egentligen inte så mycket som talar för något annat. Men vissa saker talar ändå för att Blu-ray kan växa. Dels priserna. Både filmer och Blu-ray-spelare har sjunkit kraftigt i pris. Spelarna är dessutom både snabbare och bättre i dag än för två år sedan. Dessutom finns det en god anledning att köpa en Blu-ray-spelare även om man inte har för avsikt att köpa Blu-ray-filmer. En bra Blu-ray-spelare skalar upp våra gamla DVD-filmer så att skillnaden faktiskt är klart märkbar.

Dels förmågan att anamma ny teknik. Det sitter allt fler på HDTV-apparater i dag vilket motiverar ett köp av en Blu-ray-spelare och Blu-ray-film. Nya Blu-ray-spelare stöder dessutom 3D-film vilket gör det till en framtidsinvestering. PlayStation 3 tros ha gjort mycket för formatets förmåga att växa. Hur många PS3-ägare som faktiskt aktivit köper Blu-ray-filmer - och framför allt hur många som köpt PlayStation 3 främst som en Blu-ray-spelare - är dock oklart.

Om Blu-ray en dag blir större än DVD återstår att se. Här måste förmodligen branschen trycka på genom att "tvinga" folk att byta format när DVD-spelaren går sönder. Detta genom att helt enkelt sluta producera DVD-spelare i samma omfattning som i dag. DVD är både billigare och så pass mycket större än Blu-ray. Om det blå formatet ska bli marknadsledande, lär det ta tid. Och då kanske vi har slutat köpa film på skiva helt och hållet...