fredag 20 maj 2011

Ingen fortsättning på THE EVƎNT?

NBC-serien The Event, som går i SVT på onsdagskvällar (med nio dagars fördröjning från USA), är bara två avsnitt från slutet. Den har sagts vara inspirerad av bland annat Lost, och under den första halvan kändes det verkligen så. Fler frågor än svar kastades ut hela tiden, flashbacks varvades med nutida händelser. The Event normaliserades dock och blev snart en mer traditionell serie med ett kronologiskt händelseförlopp. Den fick plötsligt tid att berätta en historia.

Serien kretsar kring Matt Walker (Jason Ritter) och hans flickvän Leila Buchanan (Sarah Roemer) som snubblar över en gigantisk statshemlighet som inte ens presidenten känner till. Under 66 år har 97 utomjordingar som ser precis ut som människor hållits fångna på en hemlig bas. Skillnaden är att de inte åldrats en dag under denna tid. Ingen vet vad de vill. Snart framkommer dock att många ur detta folk, så kallade sleepers, beblandat sig med vanliga människor i det fria och till och med infiltrerat den amerikanska regeringen. De har krafter som ingen militär rår på. Plötsligt börjar de ställa krav.

Spänningen stiger i takt med att det framkommer att utomjordingarnas ledare, Sophia, ändrat sin ursprungliga plan på att hitta ett sätt att återvända hem och i stället planerar att utrota stora delar av den mänskliga populationen för att göra plats för sitt eget folk. Det får flera av Sophias egna lojala partners att börja tvivla.

The Event är skickligt producerad som en "bladvändare". Det är helt enkelt svårt att sluta titta. Korta avsnitt (43 minuter) alltid avslutade med cliffhangers, flera parallella historier, massor av förvecklingar och väldigt få lugna stunder håller intresset uppe. Rollerna är överlag hyggligt castade, den enda karaktär som inte känns ett dugg trovärdig är Sarah Roemers tramsiga Leila. Tyvärr ges hon stort utrymme, vilket sänker helhetsintrycket.

The Event började starkt i USA, men tappade tittare efter halva säsongen vilket gjorde att NBC frös serien. Den återlanserades i slutet av januari igen, men då hade många redan glömt av den eller trott att den lagts ned. Jason Ritter har twittrat glatt om att det kan bli en fortsättning, men de sjunkande tittarsiffrorna tyder snarare på att det inte lär bli fler avsnitt av serien. NBC har sagt nej. Det lär dock pågå diskussioner om att låta ett annat bolag ta över.

Jag är egentligen inte så jättepigg på att se långa serier. Jag orkade aldrig följa Lost efter den första säsongen och tycker att bra historier inte ska behöva 22 x 5 avsnitt för att berättas. Ett tiotal avsnitt är alldeles tillräckligt. The Event har således varit ett undantag för min del. Lite beroende på hur den första säsongen slutar kan beslutet att inte göra en fortsättning vara bra eller dåligt.