lördag 7 maj 2011

Har EA fått se nya Xbox?

Vi vet redan att vi kommer att få se minst två nya konsoler på årets E3-mässa, som börjar om en månad. Sony ska visa oss nästa generations PSP med spel och Nintendo både avtäcka och låta världen ta del av uppföljaren till Wii. Men vi har ännu inte hört ett pip från Microsoft. Den kompletta tystnaden för den amerikanska mjukvarujätten har fått många att spekulera i en eventuell bomb på E3. Antingen ett gäng helt nya spel eller en ny Xbox-konsol.

Det som talar för att Microsoft faktiskt kommer att visa en ny konsol på E3 är främst att de inte vill att Nintendo ska få ett långt försprång med sin Project Cafe. Xbox 360 lanserades före både Wii och PlayStation 3, men ser trots detta ut att hamna sist i denna generations konsolrace nu när PlayStation 3 nästan kommit ikapp. Microsofts maskin har dessutom fem och ett halvt år på nacken och har länge känts lite tekniskt obsolet. Att hamna i bakvattnet inför nästa generation vore inte alls fördelaktigt.

Att vi nu har fått höra rykten från seriösa Develop Online om att Electronic Arts sitter på en tidig version av nya Xbox ökar förstås sannolikheten något. Ingen rök utan eld. EA ska ha förnekat det hela och Microsoft vill i vanlig ordning inte kommentera, men offentliggöranden av nya konsoler föregås nuförtiden alltid av läckor. Om det kommer fler sådana från olika håll under de kommande veckorna ökar sannolikheten markant för att Microsoft verkligen har en ny Xbox på gång.

Det som talar emot att Microsoft planerar en ny konsol är att Xbox 360 säljer bättre än någonsin just nu. Det första kvartalet 2011 var det bästa hittills. Medan Wii har saktat in och Nintendo beklagat sig en del över att så få tredjepartsutvecklare släpper spel till konsolen, hade Microsofts konsol sitt bästa år 2010 och har alltså börjat 2011 ännu bättre. Lägg därtill succén med Kinect, som hittills har sålt över 10 miljoner, och det tycks finnas liten anledning för Microsoft att ersätta sin konsol med en ny redan nästa år.

Det är dessutom först nu som utgifterna för Xbox 360 börjar gå ihop. 2011 skulle kunna bli ett rent vinstår. Kinect har bara funnits ute sedan sent i höstas och har över huvud taget inte fått visa vad den går för ännu. En invändning vore möjligen att en ny Xbox säkerligen kommer att använda Kinect.

Som synes är det mer som talar emot än för just nu. Men vi ska komma ihåg hur ivriga Microsoft var att komma först ut förra gången, så pass att de tog livet av Xbox i förtid. Och den kompletta tystnaden om vad företaget kan tänkas visa upp på E3 skulle kunna indikera att något stort är på gång. Om inte kommer de att bli ägda av både Nintendo och Sony. Jag lutar dock mer åt att vi kommer att få se något stort spel utannonseras, säkerligen med Kinect-stöd.

Läget nu är nämligen annorlunda än förra gången. Till skillnad från Xbox har Xbox 360 vinden i ryggen och Microsoft har en kostsam men lyckad Kinectrelease bakom sig. Utannonseras plötsligt en ny konsol skulle det få denna positiva trend att avstanna, ty då väntar folk hellre på den nya maskinen. Det vore ekonomiskt sett väldigt svårt att försvara en sådan manöver. Jag hoppas att Xbox 360 får mer tid men att Microsoft trots allt har långt framskridna planer på en ny Xbox.

Det kommer helt klart att bli det mest spännande E3 sedan 2005.