fredag 27 maj 2011

Sony arbetar med PlayStation 4

Sonys senaste ekonomiska rapport visade stora förluster för bolaget som helhet men en rörelsevinst för PlayStation-divisionen på runt 2,5 miljarder kronor. Under det finansiella året (som slutade 31 mars) sålde Sony 14,3 miljoner PlayStation 3-konsoler (en ökning med 10 procent jämfört med året före), 8 miljoner PSP (-19,2 procent) och 6,4 miljoner PlayStation 2 (-12,4 procent). Den gamle trotjänaren, som släpptes år 2000, fortsätter alltså att sälja, vilket är ganska fantastiskt. Utvecklingen för PlayStation 3 är positiv och det säljs även allt fler spel till formatet. Det gångna året noterades en ökning med nästan en tredjedel.

Den ekonomiska rapporten väckte frågor om varför kostnaderna stigit markant för forskningsdivisionen. Det fick företaget att erkänna att det arbetar med nästa generations PlayStation-konsol. Men Sony kommer att lära av sina misstag. PlayStation 3 orsakade företaget enorma förluster under lång tid. Det var först i och med lanseringen av PS3 Slim som företaget lyckades få ned utvecklingskostnaderna till rimliga nivåer, sänka priset och nå försäljningsframgångar. Sony säger därför att de inte kommer att göra samma ekonomiska investering med PlayStation 4 som de gjorde med PlayStation 3. Det är den enda rimliga slutsatsen av Sonys bekymmer under den pågående konsolgenerationen.

Vad detta betyder i praktiken kan vi bara spekulera i. Kommer PS4 innebära ett mindre tekniskt steg från den nuvarande konsolen än vad PS3 gjorde gentemot PS2? Onekligen lär Nintendos framgångar med den tekniskt utdaterade Wii ha fått Sony att tänka om. Det går inte att lansera en jättedyr och tekniskt magnifik konsol och ta för givet att alla kommer att köpa den bara för att de tekniska specifikationerna imponerar. Marknaden förändras, konkurrensen förändras och kundernas krav och behov förändras.

När PlayStation 4 kan se dagens ljus vet ingen. Men givet att Nintendo lanserar sin nästa konsol 2012 och att Microsoft inte lär vilja vara långt efter med nästa generations Xbox är 2013 inte en helt orimlig gissning. Sony har sedan generationer visat att de kan hålla liv i två format samtidigt, PlayStation 3 kan således leva vidare trots att den får sällskap av ett yngre syskon.

Kostnaderna för PlayStation 3 har fått Sony att tänka om.