lördag 4 juni 2011

Xbox 360 tuffar på

I väntan på stora nyheter från E3 och avtäckandet av Nintendos nya konsol på tisdag meddelar Microsoft att Xbox 360 har sålt i 55 miljoner exemplar. 2010 var konsolen bästa år hittills och 2011 har hittills varit ännu bättre. Maskinen trotsar därmed de mönster vi är vana vid att se, nämligen en klart vikande trend under en konsols femte år på marknaden (vilket normalt är den tid då en konsol ersätts av en ny). Xbox 360 säljer bättre under sitt sjätte år än någonsin tidigare.

Dessa siffror betyder också att Microsofts konsol för första gången har brutit trenden gentemot Sony. PlayStation 3 äter inte längre ikapp försprånget som Xbox 360 har haft sedan fajten började. Sammantaget finns därmed inte mycket som uppmuntrar Microsoft att släppa en ny Xbox inom kort. Företaget måste dock göra ett svårt val. Antingen rida på den framgångsvåg som Xbox 360 har just nu och riskera att hamna långt bakom Nintendo i nästa konsolrace. Eller att släppa en ny konsol och riskera att ta död på en vinstinbringande maskin. Det finns tydliga för- och nackdelar med båda besluten. Just nu känns en ny Xbox 2013 som mest sannolikt. Men det beror förstås lite på hur väl mottagen Nintendos nästa konsol blir och även vilka planer Sony har för sin nästa PlayStation. Mycket handlar om positionering.

Just nu sitter Microsoft bekvämt med en konsol som säljer bra, med Kinect som gjort oväntat stor succé och med ett Xbox Live med 35 miljoner aktiva (betalande) kunder. Det är ingen dålig position att vara i.

Med den slimmade versionen av Xbox 360 har försäljningen ökat.
Maskinens sjätte år på marknaden lär slå rekordåret 2010.