söndag 19 juni 2011

Ingen film i Wii U

Nej, det blir inget stöd för att titta på film i Nintendos nästa konsol heller.

Medan Sony satsade på DVD i PlayStation 2 och Blu-ray i PlayStation 3 och Microsoft erbjudit DVD i Xbox och DVD samt en HD DVD-drive till Xbox 360 har Nintendo legat vid sidan om och fokuserat helt och hållet på spelen. Den strategin kommer inte att förändras när företaget lanserar Wii U nästa år, avslöjade Satoru Iwata nyligen.

Efter den förvirrade presskonferensen på E3, där Nintendo bara visade upp den nya kontrollen och inte själva konsolen, har företaget fått fylla i luckorna och svara på många frågor i efterhand. Konsolen kommer att använda ett eget lagringsformat på 25GB (som en Blu-ray-skiva) men Iwata har bekräftat att Wii U varken kommer att läsa DVD- eller Blu-ray-skivor. Förklaringen är lika enkel som logisk: folk har redan andra maskiner för att se på film på.

För första gången tycker jag att Nintendo gör helt rätt när de säger nej till möjligheten att se på film på konsolen. I dag svämmar våra hem över av DVD-spelare, Blu-ray-spelare och spelkonsoler som alla stöder DVD. Det finns helt enkelt ingen vettig anledning att vi skulle välja just Wii U när vi vill titta på film i framtiden.