onsdag 29 juni 2011

Yu Suzuki lämnar Sega

Yu Suzuki har betytt mycket för många spelare men ännu mer för hela spelindustrin. Mannen som de flesta förmodligen inte ens känner till låg bakom viktiga milstolpar som Virtua Racing och Virtua Fighter, men också Hang-On, OutRun, Virtua Cop och slutligen Shenmue. Han är en anledning till att du och jag sitter och spelar spel i 3D i dag. Efter ett decennium i skuggan på grund av det kommersiella fiaskot med storsatsningen Shenmue, lämnar Suzuki slutligen Sega i höst för att koncentrera all energi på sin egen studio Ys Net.

Vad betyder detta för alla som fortfarande sitter och hoppas på Shenmue III? Förmodligen inte mycket eftersom sannolikheten för ett tredje och avslutande Shenmue hela tiden har varit låg. Sega äger rättigheterna till spelet, men om någon ska leda arbetet är det förstås Suzuki själv. Nu vill ha gå vidare med sin egen studio vilket förmodligen är klokt. Suzuki, som tidigare var synnerligen produktiv, har inte gjort mycket de senaste tio åren. Han har varit med och lett utvecklingen av Virtua Fighter 4, Virtua Cop 3 samt OutRun 2 (vilket faktiskt hade en hel del charm trots eller kanske tack vare det medeltida upplägget) men han har inte direkt varit rubrikernas man.

Förhoppningsvis kan Suzuki i sin nya studio finna inspiration till nya spel och inte bara uppföljare till gamla varumärken. Han säger åtminstone själv att han nu har chansen att göra det han själv vill. Något i Shenmues storleksklass lär vi dock aldrig få se från honom igen.

Yu Suzukis mästerverk blev paradoxalt nog det
som i princip kostade honom hans karriär.