onsdag 15 juni 2011

Rykte: Ny Xbox visas nästa år

Nu när Nintendo har visat världen sin kommande Wii U kan spekulationerna om Sonys och Microsofts kommande spelkonsoler fortsätta. Senaste ryktet är att Crytek ska ha sagt till Videogamer att de utvecklar TimeSplitters 4 till nästa Xbox. Enligt källan har specifikationerna för konsolen ännu inte bestämts, men det bedöms som troligt att maskinen visas upp på E3 2012.

Hur mycket sanning det ligger i detta rykte går förstås inte att säga. Men det finns inget osannolikt eller haktappande i påståendet att Microsoft ska visa upp nästa generations Xbox om ett år. Tvärtom förefaller det helt rätt att visa upp konsolen 2012 och lansera den 2013. Då har det gått åtta år sedan releasen av Xbox 360, en historiskt lång tid.

Jag tror att Microsoft följer den tidsplan som sattes upp innan Kinect lanserades. Då talades det om en spelgeneration som skulle vara ända till 2014. Vi skrattade. Men Kinect kom och segrade, Xbox 360 nylanserades och försäljningen tog fart. Just nu är Xbox 360 oerhört stark i USA, vilket räcker för att hålla PlayStation 3 på avstånd, och går mot sitt bästa år hittills. Vi måste ständigt påminna oss om att detta är en konsol som lanserades 2005. Den är i konsoltermer antik.

Att bevaka sina konkurrenter hör till arbetet. Nu när Microsofts vet vad Nintendo har för planer för nästa generation, när de har sett att dessa planer är så långt ifrån Xbox man kan komma och när Xbox 360 säljer bättre än någonsin, kan de i lugn och ro planera för nästa generations konsol. Jag tror inte att de känner sig särskilt hotade av Wii U. Microsoft ska försöka vinna casualpubliken med Kinect samtidigt som de behåller hardcorepubliken med en konsol med traditionell handkontroll och traditionella spel. Kinect kommer att vara en vital del även av nästa generations Xbox-satsning, det kan vi räkna med. Men vi kommer även få se fler Halo, fler Gears of War, fler Fable och fler Forza Motorsport. Och naturligtvis fler tjänster via Xbox Live. Frånsett Kinect är det framför allt den expanderande Live-delen som skiljer Xbox 360 från den första Xbox.

Eftersom inget tycks kunna hållas hemligt nuförtiden lär det strömma ut rykten under det knappa år som återstår innan E3 2012.

Nej, det blir nog inget stort X i krom nästa gång heller.
Men det vore kul om Microsoft tog ut svängarna lite.