tisdag 7 juni 2011

E3: PlayStation Vita och en rad uppföljare

Det är hopplöst att hålla en hemlighet i spelvärlden nuförtiden. Och allra värst drabbat av läckor tycks Sony vara. Bilder på PS3 Slim läckte, likaså bilder på PlayStationtelefonen Xperia Play och nu senast uppföljaren till PSP, som tack och lov inte fick namnet PSP2 eller NGP utan det betydligt bättre PlayStation Vita.

På sin presskonferens på E3 berättade Sony mer om konsolen. Den kommer att lanseras mot slutet av 2011 och kosta 249 dollar/euro, vilket lär betyda runt 2 495 kr i Sverige. Med tanke på maskinens prestanda är det ett bra pris. Därmed kommer den ligga på samma prisnivå som Nintendo 3DS, vilket är klokt. Sony vill inte skrämma bort kunder med ett för högt ingångspris.

Förutom Vita visade Sony även upp en PlayStation-3D-monitor. Den kräver 3D-glasögon, men kan visa två helbildsskeenden samtidigt. Tänk co-op hemma i vardagsrummet utan delad skärm. 24-tumsskärmen kommer att säljas i en bundle med Resistance 3, 3D-glasögon och en HDMI-kabel för 499 dollar.

Och, givetvis, massor av spel. Som toksnygga Uncharted 3: Drake's Deception, Resistance 3, Wipeout 2048, Infamous 2 och BioShock: Infinite. Irrational Games Ken Levine fick förklara sig efter att i princip ha sågat Move i en intervju. Precis som att Microsoft vill pusha Kinect vill Sony pusha sin Move-kontroll. Och precis som i Microsofts presskonferens var det många uppföljare och shooters. Sony och Microsoft fortsätter således att tilltala i stort sett samma spelare.

Om Microsofts presskonferens var mer lekfull var Sonys i vanlig ordning rå och skär teknisk styrka. Publiken försågs rent av med 3D-glasögon.

Se Sonys presskonferens här.