måndag 13 februari 2012

Kontoret? Nja...

På söndagskvällen var det efterlängtad premiär för Kontoret, den svenska versionen av brittiska The Office, serien som letat sig runt halva jordklotet i olika versioner. I Sverige spelas den eländige chefen som bekant av Henrik Dorsin.

De var smarta när de tog en redan igenkänd och hatälskad karaktär - Ove Sundberg från succéserien Solsidan - och lyfte in honom direkt i Kontoret. Detta gjorde säkerligen att många fler tittade i går än om karaktären varit helt ny.

Visst bjöds på några skratt, eller snarare fniss, i går. Men det var en ganska tam start. Och den som har sett mycket av The Office, vilket jag ska erkänna att jag inte har, lär tycka att Kontoret är samma sak fast lite sämre. The original is best, liksom.

Men det ligger ju i tiden - att ta ett utländskt koncept och göra en svensk version av det. Oftast är förlagan amerikansk. American Idol blev Idol, America's Got Talent blev Talang, American Gladiators blir Gladiatorerna, Dancing with the Stars blir Let's Dance och Boss undercover har nyss blivit Chefen undercover. Det sistnämnda är särskilt meningslöst eftersom det är samma sak igen fast på svenska. Talangprogrammen i svensk tappning fyller åtminstone funktionen att svenskar kan ansöka och göra sig ett namn eller en karriär. Men jag är otroligt trött på alla sång- och talangprogram.

Nu har de dammsugit Sverige på både sångartister, jonglörer och hopplösa trollkarlar och därför läggs Idol ned (men ersätts förstås av en ny import) och tar förhoppningsvis värdelösa Talang med sig. Sverige är mycket mindre än USA, antalet talanger är därefter. När Bert Karlsson gråter finns inga skäl att inte byta kanal.

Jag lär kika på Kontoret en del framöver ändå, en halvtimme går ju rätt fort. Och jag får faktiskt erkänna att Björn Gustafsson, som jag egentligen inte alls gillar, är som klippt och skuren i sin roll. Men visst vore det roligt men en ny svensk serie i stället för ännu en import. SVT kör just nu två egna serier - Äkta människor och 30 grader i februari, båda rätt sevärda. Det går således att producera egna serier - om man vill.