tisdag 12 februari 2013

Utvecklare dissar Wii U

Ubisoft är en av få tredjepartsutvecklare som har stöttat Wii U direkt från starten. Deras Zombi U har fått väldigt blandad kritik, men var ett av de bättre releasespelen och en välkommen titel. Många såg därför fram emot Ubisofts Rayman Legends, som skulle släppas exklusivt till Wii U. Nu blir det inte så.

Ubisoft har nämligen, till fansens förtvivlan, berättat att spelet inte bara blir ett multiformatsspel. Det blir dessutom försenat med ett halvår. Rayman Legends släpps inte förrän i september till Wii U, PlayStation 3 och Xbox 360. Detta trots att Wii U-versionen redan är klar att skickas till butik. Föga förvånande har många Wii U-ägare gått i taket. Inte heller Nintendo lär vara nöjda med Ubisofts agerande.

Som plåster på såren erbjuder Ubisoft en demo exklusiv för Wii U. Men det är en klen tröst för alla som trånar efter nya spel under den nuvarande speltorkan. Och det kommer knappast att locka någon att köpa konsolen.

Beslutet att försena ett spel som redan är klart för lansering är lite besynnerligt. Det kan argumenteras att Ubisoft vill slippa två marknadsföringskampanjer. Men å andra sidan missar de möjligheten att sälja kanske en miljon exemplar av spelet till runt tre miljoner spelhungriga Wii U-ägare där ute som inte har så mycket annat att välja bland. Därefter hade de kunnat släppa det till Xbox 360 och PlayStation 3 i alla fall och förbättra försäljningen ytterligare.

Att Electronic Arts beslutat att inte släppa Tiger Woods PGA Tour 2014 till Wii U är bara ytterligare salt i såren. Även Madden NFL 25 uteblir, vilket ger en indikation på att EA inte prioriterar Nintendos konsol. Såväl FIFA som NHL kommer dock att släppas som vanligt, vilket gör att den europeiska marknaden i alla fall inte blir lidande på samma sätt.