fredag 22 februari 2013

Intryck av PlayStation 4

Sony lyfte inte på skynket till någon ny konsol, men de gjorde den officiella utannonseringen: PlayStation 4 kommer i år (om det även gäller Europa återstår att se).

Överlag är mitt intryck positivt. Sony satsar åter igen på råstyrka - 8 GB internminne är precis vad vi önskade men inte riktigt vågade hoppas på. I en intervju har en öppenhjärtlig Shuhei Yoshida sagt att Sony inte tänker blockera begagnade spel. Maskinen ska heller inte kräva någon internetuppkoppling för att fungera (apropå de rykten som nu omgärdar nästa Xbox). Sony verkar således inte utmana spelarnas tålamod med korkade begränsningar. Men Yoshida påpekade samtidigt att antalet exklusiva titlar lär bli ännu färre i nästa generation. De kostar helt enkelt för mycket.

Det negativa var mest sådant vi inte fick se. Men vissa är säkert besvikna över att PlayStation 4 inte blir bakåtkompatibel med PlayStation 3-spel. Utifrån samtliga läckor om konsolens innanmäte är det inte förvånande. PlayStation 4 kommer att bli mycket mer lik en PC.

Var showen bättre eller sämre än när PlayStation 3 visades upp på E3 2005? Det går inte riktigt att jämföra eftersom Sony då även visade upp konsolen (och banankontrollen!). Men Sonys PS3-visning för åtta år sedan var med alla jämförelser storartad. Riktigt den känslan förmedlades inte den här gången. Ett flertal intressanta spel visades upp - däribland Watch Dogs, som ser väldigt intressant ut - men inget av dem fick oss att ramla ur stolen.

Sony gillar teknik. De älskar att prata siffror. Att de inte lyckades golva publiken med grafiskt superimponerande spel var därför en aning förvånande. Eller så är det helt enkelt så att nästa generation inte kommer att bjuda på samma grafiska lyft som vi fick när vi bytte ut PlayStation 2 och Xbox mot PlayStation 3 och Xbox 360. I så fall har vi inte några underverk att vänta från Microsoft heller.

PlayStation 2 lanserades med det nya DVD-formatet, PlayStation 3 kunde skryta med en inbyggd Blu-ray-spelare. Överlag känns PS4 mindre visionär än sin föregångare PS3. Men jag tror att det kan vara något bra. Det kan vara positivt för Sony att hålla sig på mattan och fokusera på det som är viktigt: en konsol som ligger rätt i pris, inte är överdrivet svårarbetad och mer lättillgänglig för oss konsumenter.

PlayStation 3 kändes aldrig så. Det var från början en lyxprodukt som kostade 600 dollar (6 000 kr i Sverige) och som var betydligt mer komplicerad att jobba med än huvudkonkurrenten Xbox 360. Det prestandaövertag som Sonys konsol egentligen hade, syntes ytterst sällan i de färdiga spelen.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att PlayStation 4 absolut inte är någon Wii U. Det är de facto en riktigt kapabel maskin. Risken finns att det kommer att synas på prislappen. Ryktet om 429 dollar, vilket skulle betyda strax under 4 500 kronor i Sverige, känns högst rimligt.

För mig känns ändå PlayStation 4 mer intressant än sin föregångare. Priset kommer att bli en deal breaker, men givet hur många negativa rykten som surrar runt Microsofts nästa Xbox har Sony definitivt gjort fler rätt än fel hittills. Ett gäng bra spel vid release och det kan absolut bli ett köp för min del.

Plus och minus:


8 GB internminne
Mer lättarbetad
Spelar begagnade spel
Nya spel
Sparfunktion vid avstängning

-
Ingen konsol uppvisad
DualShock - igen
Ingen hint om priset
Spelar inte PS3-spel
Inget teknikmonster?