lördag 2 februari 2013

Så blir PlayStation 4


Sonys teaser har fått många att hoppas på att det är PlayStation 4 som ska visas den 20 februari. Allt tyder också på det. Det enda som är lite förvånande är att vi inte fått se några läckta bilder på själva konsolen ännu. Men det kanske hinner komma.

Utvecklare har oberoende av varandra viskat om samma sak. PlayStation 4 (som förhoppningsvis får ett annat namn) blir något kraftfullare än nästa Xbox (även om Microsoft proppar in mer RAM-minne). Totalt sett kommer konsolerna dock att vara jämförbara som Xbox 360 och PlayStation 3. Sonys konsoler kommer att vara baserad på PC-komponenter från AMD och betydligt lättare att arbeta med än PlayStation 2 och 3. Här har Sony alltså lärt sig något.

Handkontrollen kommer att likna DualShock men sakna "start", "select" och PS-knappar till förmån för en tryckkänslig yta liknande den på PS Vita. Sony kommer också att släppa en ny version av PlayStation Eye, månne med Microsofts Kinect i åtanke (som lär bli en viktig del av nästa Xbox-upplevelse). Om Sony planerar att integrera PS Vita med PS4 återstår att se.

Lanseringen sägs ske mot slutet av året i USA och Japan medan Europa får vänta till i början av 2014. Det finns en logik i detta. Microsoft lanserade Xbox 360 samtidigt i de tre stora regionerna 2005, vilket de i efterhand beskrev som en logistisk mardröm. Vi ska minnas att USA och Japan fick PlayStation 3 i  november 2006 medan Europa fick vänta till mars året därpå.

Om bara några veckor lär vi få se Sonys nästa PlayStation. Microsoft väntas visa upp sin nya Xbox på ett eget event någon gång under våren.