lördag 9 februari 2013

Nästa Xbox blockerar gamla spel?


Om knappt två veckor vet vi mer om PlayStation 4. När Microsoft tänker visa nästa Xbox vet vi ännu inte, men redan nu börjar ryktesfloden kristalliseras i ett antal punkter som tycks värda att tas på allvar.

- Den kommer att ha en Blu-ray-spelare med 50GB-skivor

- Den kommer att kräva ständig uppkoppling

- Den kommer att blockera begagnade spel

- Nästa generations Kinect kommer att ingå

Av ovanstående hänger punkt två och tre ihop. Eftersom konsolen kräver uppkoppling kommer spelen att godkännas via en server för att kunna spelas. Om detta även innebär att Xbox 360-spel inte kan spelas på konsolen är oklart.

Punkt tre har föga förvånande rört upp känslor. Om Microsoft bestämmer sig för att göra nästa Xbox inkompatibel med alla begagnade spel, skulle det riskera att döda hela andrahandsmarknaden (som butiker som Game och GameStop lever av). Det skulle göra det omöjligt att byta spel med andra entusiaster, att sälja gamla spel för att få råd med nya. Det är alltigenom en korkad strategi från Microsofts sida.

Märk väl att allt detta är obekräftade uppgifter. Men de har cirkulerat en tid och mig veterligen har ingen utvecklare anonymt valt att dementera dem. Mer och mer tyder därför på att uppgifterna faktiskt stämmer. Microsoft har således gått utvecklare och utgivare till mötes och följt exemplet Steam och App Store: en nedladdning, en profil, en användare. Genom ett sådant system skulle Microsoft få total kontroll. Det skulle kanske accepteras om priserna blev väldigt förmånliga, men det är ganska osannolikt.

Skillnaden mellan ett spel på Steam/App Store och till en spelkonsol som Xbox är förstås att det sistnämnda är mycket dyrare. Det är större investering för köparen. Problemet är att vi inte äger denna investering om vi inte kan sälja den vidare eller ens låna ut den. Tänk dig detsamma med en bok.

Microsoft är antingen modiga eller dumdristiga. Särskilt med Sonys affärsplan för PlayStation 4 i åtanke. Sony ryktas inte omöjliggöra andrahandsspel på sin konsol och PS4 sägs dessutom vara mer lättarbetad än Microsofts dito. Från att ha erbjudit utvecklarna en konsol som är lätt att utveckla till och som erbjuder den klart bästa onlinetjänsten kan Microsoft alltså komma att ta två långa steg tillbaka.    Jag kan inte se detta på något annat sätt än att Microsoft genom detta bjuder in Sony i leken igen.

GameStop har redan varnat för att deras kunder kan komma att nobba Microsofts konsol om blockering av begagnade spel blir verklighet. Det är knappast någon överdrift. Om uppgifterna stämmer kommer jag, som köpte Xbox på releasedagen 2002 och sedan har hållit mig troget till Xbox 360, att fundera både en och två gånger innan jag köper nästa Xbox. Det kan mycket väl vara så att Sony har den bästa produkten nästa gång.

Microsoft riskerar att förlora trogna kunder. De tar därmed en enorm risk - helt i onödan.