torsdag 11 juli 2013

Går Wii U ännu en tung jul till mötes?

Tredjepartsutvecklarnas växande missnöje med Wii U är ett allt större problem för Nintendo.

Electronic Arts är uttalat kallsinniga. EA:s Peter Moore kallar Wii U för en "offline experience" och säger att företaget inte kan släppa spel till ett format som inte säljer.

Nintendo lägger nu alla ägg i en korg när de förutsätter att deras egna spel, som Pikmin 3 (släpps 26 juli), The Legend of Zelda: Wind Waker HD (oktober), Super Mario 3D World (december) samt Mario Kart 8 (våren 2014) och Super Mario Smash Bros. (2014), ska vända lyckan. Frågan är dock om detta inte är för lite, för sent.

Wii U hade behövt Mario Kart 8 vid releasen. New Super Mario Bros. U blev inte det dragplåster Nintendo hoppats på. De har även erkänt att Nintendoland, som skulle bli ett nytt Wii Sports, inte lockat folk till konsolen som väntat.

Nintendo kan inte förlita sig på några starka tredjepartsspel. Allt de kan göra är därför att se till att få ut sina förstapartstitlar och hoppas att dessa lockar köpare. Tåget för spel som Wii Sports och Wii Fit har sannolikt gått. Dessa varumärken kommer inte att locka många köpare den här gången. Nintendo behöver något nytt som gör Wii U köpbar och de verkar inte riktigt veta vad det kan vara.

Super Mario 3D World borde kanske heta HD World i stället. 
Just 3D var ju nytt... 1993?

Shigeru Miyamoto, 61-åringen som börjar se slutet på sin karriär, har hintat om ett helt nytt varumärke. Men vi vet inte när detta spel kan tänkas dyka upp. Det är alltså Super Mario 3D WorldMario Kart 8 och Super Smash Bros. som slutligt ska vända lyckan. Om de inte gör det, har Nintendo ingen reservplan.

Någon prissänkning tycks inte vara planerad, tvärtemot allas förväntningar. Nintendo vägrar uppenbarligen göra en förlust på varje såld konsol. Det betyder dock att det bara kommer skilja några hundralappar mellan Wii U och PlayStation 4 när Sonys maskin lanseras i november. Det gör det inte lättare för Nintendo att övertyga.

Wii U hade en OK lansering, men inte mer. I december 2012 sålde Xbox 360 tre gånger bättre och PlayStation 3 nästan dubbelt så bra som Wii U i USA, vilket är den största marknaden. I år kommer Nintendo som bekant även konkurrera mot två helt nya konsoler. Samtidigt fortsätter det att komma spel till de äldre konsolerna. I september släpps GTA V, ett av de hetaste spelen under hela denna generation, till både Xbox 360 och PlayStation 3.

Många jämför med de svårigheter som drabbade PlayStation 3 åren 2007-2009. Men Sony hade hela tiden ett starkt stöd från tredjepartsutvecklarna. Nintendo har skrämt bort dem, och lite talar för att de kommer att återvända.

Vad händer om Wii U får storstryk i andra julhandeln i rad?

Nintendo hoppas mycket på Mario Kart 8
Men det släpps inte förrän våren 2014.