tisdag 16 september 2014

Vad ska Microsoft med Minecraft till?


Så blev det då officiellt - Microsofts köp av Mojang. En nyhet som skakat om spelvärlden. Frågan är bara vad amerikanerna vill med företaget.

Minecraft är en succé utan dess like med över 54 miljoner sålda ex till en rad format. Spelet har blivit en enorm kassako för utvecklarna och vuxit utom kontroll. Därför var det rätt läge att sälja.

2,5 miljarder dollar låter som oerhört mycket pengar. Men det är det inte för Microsoft, som sägs sitta på tillgångar på minst 92 miljarder utomlands som de lika gärna kan spendera i stället för att ta hem och tvingas skatta på.

Att äga rättigheterna till Minecraft är naturligtvis stort. Men köpet visar på två saker: Dels att Microsoft har väldigt svårt att utveckla egna framgångsrika varumärken. Dels att de menar allvar med att stanna i spelbranschen.

Jag kan dock inte låta bli att tänka på Microsofts köp av Rare. Det var en stor skräll i spelvärlden när de Nintendo-ägna talangerna Rare köptes av Microsoft för flera miljarder kronor. Nintendo-fans var besvikna, ursinniga.

Men i slutändan var Nintendo den stora vinnaren. Rare har nämligen inte lyckats utveckla någonting banbrytande till Xbox under sin 12-åriga tid i Microsofts ägo. I dag är studion en skugga av sitt forna jag, och trots hyfsade spel som Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, Viva Piñata och Kinect Sports till Xbox 360 har Rare inte alls blivit det draglok som många förväntade sig. De har blivit en parentes i Xbox utbud, och lär så förbli.

Att Rare var en tongivande utvecklare till Nintendos konsoler betydde alltså föga när de skulle börja utveckla till Xbox. Ledande personer lämnade studion en efter en. På samma sätt vet vi inte hur Minecrafts framtid ser ut.

Och precis som någon har uttryckt saken är ju ett Minecraft 2 ungefär som att skapa ett Tetris 2. Nej, Mojang måste skapa något helt nytt för att ge Microsoft långsiktig valuta för pengarna. För intresset för just Minecraft kommer inte vara för evigt. Alla vet att det inte finns något svårare än att följa upp en stor succé.

Betyder köpet att Minecraft blir exklusivt till Xbox framöver? Inte nödvändigtvis. Jag tror inte vi kommer få se några expansioner till PlayStation 4, men om Microsoft ska tjäna pengar behöver de både PC- och mobilversionerna.

Enligt Xbox-chefen Phil Spencer räknar Microsoft med att få tillbaka investeringen redan under detta räkenskapsår (t.o.m. 30 juni 2015). Detta förutsätter dock att Minecraft fortsätter att växa.