tisdag 30 september 2014

Xbox One 来了!


Så har då Xbox One som första konsol på 14 år lanserats i Kina. Förbudet mot att sälja spelkonsoler är bortlyft, åtminstone tillfälligt, vilket ger kineser en chans att uppleva traditionella konsolspel.

Och tro det eller ej, men det uppstod faktiskt köer (just det som alltså inte hände i Japan). Som framgår av klippet från Shanghai nedan köade vissa i fem timmar.  Xbox One går än så länge bara att köpa i ett antal utvalda städer (38 stycken), däribland Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen och Chongqing.

Enligt ännu obekräftade uppgifter ska Microsoft ha sålt 100 000 enheter den första dagen. Det är dock oklart om det avser sålda till butik eller kund. Om det skulle röra sig om det sistnämnda är det nog bättre än vad de flesta väntat sig.

Det är en spännande lansering som säkert följs noggrant av både Sony och Nintendo, som ännu inte har lanserat sina nuvarande plattformar på kinesisk mark. Än så länge finns få spel som intresserar kineser specifikt (NBA2K15 kan bli stort), och alla spel kommer heller inte att hitta till Kina till följd av landets censur.

Dit hör spel med särskilt våldsamt eller sexuellt innehåll men också sådana som kan anses baktala Kina på något sätt. Rimligtvis borde det vara lättare för Nintendos familjevänliga spel att slippa hoten om censur.

Jag tror fortfarande att det blir svårt att lyckas med Xbox One eller PlayStation 4 i Kina. Men om Microsoft och Sony kan sälja några extra enheter och få upp intresset för sitt varumärke kan en del vara vunnet.

Utvecklingen ska bli spännande att följa.