måndag 7 mars 2016

Microsoft stänger spelstudior och lägger ned Fable Legends


Microsoft har meddelat att de beslutat lägga ned brittiska Lionhead Studios och danska Press Play. Därmed läggs även Fable Legends ned.

Detta kom som en blixt från klar himmel. Beslutet verkar även ha kommit oväntat för utvecklarna själva. Lionhead twittrade för bara några dagar sedan om hur mycket de såg fram emot att visa upp Fable Legends. Nu blir det i stället ett av många spel som sent i utvecklingsprocessen läggs i papperskorgen.

Microsofts officiella förklaring till beslutet är att de vill fokusera på de mest populära varumärkena. Fable är uppenbarligen inte tillräckligt populärt. De säger också att de kommer "samtala" med de anställda om en stängning av Lionhead för att om möjligt hitta andra jobb åt dem inom Microsoft Studios. Beslutet  om stängning är dock säkerligen redan vara fattat, så särskilt mycket till samtal lär det inte bli.

Frågan är hur vi ska se på att Microsoft lägger ned två studior i Europa. Xbox är ett förhållandevis svagt varumärke här och därför behöver Microsoft allt eldunderstöd de kan få. Att då lägga ned två studior sänder inte riktigt rätt signal.