onsdag 23 mars 2016

Uppgifter: Nintendo slutar tillverka Wii U i år


Uppgifter till japanska Nikkei säger att Nintendo kommer avsluta produktionen av Wii U under 2016. Tillverkningen av enskilda tillbehör ska redan har upphört.

Det rapporteras även att den nya konsolen med arbetsnamnet NX ska visas upp i år (på E3 i juni, får vi anta), men inget om huruvida den även kommer släppas innan årets slut.

Nintendo förnekar förstås att produktionen skulle upphöra. Egentligen spelar det mindre roll. Vi vet att Wii U är inne i slutfasen nu, huruvida produktionen fortsätter en bit in på 2017 eller ej är ointressant.

Även om Wii U fyller fyra år först i november bör det inte komma som någon överraskning om Nintendo kapar repet till sin fula ankunge. Företagets fokus har sedan länge legat någon annanstans och antalet utannonserade men ännu ej släppta spel till formatet är ytterst få.

Det mesta tyder alltså på att NX släpps i år. Behovet av att ersätta Wii U är större än att ersätta 3DS just nu, så vill Nintendo undvika två lanseringar i år (förutsatt att de ens avser att släppa både en bärbar och en stationär enhet), bör de fokusera på den stationära.

Bokslutet över Wii U återstår ännu att göra. Men det känns som att det närmar sig nu.