tisdag 22 mars 2016

Resident Evil fyller 20!


I dag, den 22 mars, fyller Resident Evil 20 år. I Japan, vill säga. Biohazard, som spelserien heter där, släpptes nämligen till PlayStation den 22 mars 1996. Spelet kom till väst lite senare och konverterades även till Sega Saturn.

Sedan dess har ett 20-tal spel i serien släppts. De flesta har inte varit mycket att hänga i påskriset, men ett antal står ut. Resident Evil 2 är älskat av många fans medan många andra anser att Resident Evil 4, som var en nystart för serien med sitt actionfokuserade upplägg, är det klart bästa.

Själv är jag lite svag för Code: Veronica som släpptes till Dreamcast (och sedan konverterades till flera format). En sak tycks dock de flesta vara ense om, och det är att Resident Evil har gått utför sedan Resident Evil 4. De två följande spelen har inte varit särskilt bra, och framför allt har de inte känts som Resident Evil utan som vilka actionspel som helst.

Hur Resident Evil 7 blir vet ingen. Vissa uttrycker en önskan om att Capcom borde "gå tillbaka till rötterna". Även om vi är många som känner nostalgi över de remakes som gjorts av originalspelet finns det ingen väg tillbaka. Spelmodellen fungerade på 90-talet men nu 20 år senare känns den väldigt föråldrad och inte alls särskilt skrämmande.

Det betyder inte att det är omöjligt att göra skräck av Resident Evil igen. Men det skulle behöva göras på ett nytt sätt.

Capcom får gärna överraska oss. Precis som de gjorde med det första Resident Evil för 20 år sedan.

Bild från remaken av Resident Evil till PS4 och Xbox One.
Det har hänt en del tekniskt på 20 år.