måndag 14 mars 2016

I osäkra tiderFjolåret var spännande därför att det visade en glimt av framtiden genom att blicka bakåt. På 2015 års E3, som sannolikt kommer bli hågkommen som en av de bästa på 20 år, utannonserade Sony tre spel som alla har historien ganska långt bakåt i tiden. En remake av ett spel från 1997, Final Fantasy VII, en trailer för PS3-spelet från 2007, The Last Guardian, till PS4 och slutligen en lyckad Kickstarter för Shenmue III, uppföljaren till ett spel som släpptes för 14 år sedan.

Även 2016 kommer bli framtidens år, men på ett lite annat sätt. I år väntar vi nämligen på ny hårdvara. Förutom att HTC, Facebook-ägda Oculus och Sony alla släpper egna VR-hjälmar väntas Nintendo visa upp vad NX är för något.

Ryktesspridningen om Nintendos kommande spelplattform blir alltmer intensiv. Men trots alla rykten från såväl anonyma utvecklare som "personer inom Nintendo" vet vi i dag i stort sett ingenting om vad NX är. Nintendo har framgångsrikt lyckats hålla locket på.

Ett sätt att få veta lite mer om en kommande produkt är att hålla koll på registrerade patent. En ny typ av handkontroll har registrerats tidigare. Först nu publicerats ett patent i väst för en bärbar konsol som registrerades redan under hösten 2014 i Japan.

Det handlar om en bärbar enhet med en infraröd kamera som kan känna avstånd till objekt. Kameran kan exempelvis läsa av gester och bedöma hur långt ifrån enheten handen är. Ingår gör också en sorts projektor som kan visa bilder på olika ytor.

I ett av exemplen i patentansökan projiceras en bild av en boll som användare kan "kasta" in i eller fånga från skärmen. Är detta Nintendos nya grej? Är detta ersättaren till Nintendo 3DS?

Ingen vet. Långt ifrån alla patentansökningar resulterar i färdiga produkter. Något bör vi ändå få se under första halvåret. Senast på E3 lär Nintendo visa upp vad NX är. Det är inte alls säkert att de verkligen släpper en stationär konsol i höst. Alla verkar ändå utgå från att så blir fallet eftersom Nintendo har så lite i pipelinen till Wii U i år.

Samtidigt som vi väntar med spänning på vad Nintendo har i görningen, har osäkerheten om Xbox framtid börjar tillta. När Microsoft nyligen beslöt lägga ned Fable Legends och stänga ned Lionhead studios samtidigt som stora Xbox One-titlar ska släppas samtidigt till PC, tog många det som intäkt för att bolaget börjar skala ned konsolverksamheten. Jag tror att detta är en överreaktion.

Det är dock viktigt att komma ihåg att Xbox i ekonomiska termer är en närmast obefintlig del av giganten Microsofts verksamhet. Till skillnad från Nintendo, som lever på sina spel, och Sony, vars PlayStation har blivit en av de viktigaste inkomstkällorna, skulle Microsoft kunna avveckla eller sälja Xbox redan i morgon utan att aktiekursen rörde på sig nämnvärt.


Xbox är således mindre viktigt för Microsoft än vad PlayStation är för Sony och spel och konsoler är för Nintendo. Trots detta och trots att Xbox One är en kommersiell besvikelse tror jag inte att mjukvarujätten har några planer på att sälja eller avveckla varumärket Xbox i närtid. Microsoft är inte här för pengarna utan för det tillträde till människors vardagsrum och fritid som Xbox erbjuder.

Microsoft har ingen annan produkt som folk köar utomhus för vid lanseringen, som människor förbokar i hundratusental och som faktiskt är "cool" bland unga. Xbox 360 var en fantastisk framgång för ett företag som bara tio år tidigare var förknippat med Windows och Office-paketet. Dessutom är Xbox Live en kassako de nog inte bara vill släppa (man skulle i och för sig kunna tänka sig att Microsoft endast fokuserar på Livetjänsten och låter någon annan sköta konsolutveckling och tillverkning).

Med detta sagt, tror jag att Microsoft mycket väl kan ha planer på en annan sorts produkt nästa gång. Det kan betyda något annat än en traditionell konsol. Kanske mer av en streamingbox för olika sorters underhållning, en låda som råkar heta Xbox. Dagens konsoler har redan tagit steg i den riktningen.

Jag tror däremot inte att Microsoft kommer göra som 2005 och stressa fram en ny konsol för att hinna före konkurrenterna. Konsolcykeln är redan bruten, oavsett om Nintendo lanserar sin NX i år eller nästa år, och Sony sitter nu i en så trygg sits att en tidig release av nästa Xbox egentligen inte garanterar någonting. Annat än risken för besvikna Xbox One-ägare som tycker att de inte fått valuta för sin investering.

Vi lever i spännande tider. I osäkra tider. Marknaden förändras rekordsnabbt nu. Så pass snabbt att ingen kan säga hur nästa PlayStation och Xbox kommer se ut. Att många tvivlar på att vi får se bägge två i framtiden säger en del om branschens föränderlighet.

Däri ligger förstås även en del av tjusningen.