torsdag 11 april 2013

Windows 8 ett fiasko?

Som tidigare rapporterat har Windows 8 fått en svag start. Trots att det finns förinstallerat på de flesta PC:ar som säljs är det få som använder det.

SvD skriver att Windows 8 rent av tycks ha dragit ned hela PC-försäljningen. Under årets första kvartal föll PC-försäljningen med 14 procent, vilket är väldigt mycket. För HP var minskningen hela 24 procent.

Att skylla detta ras på Windows 8 är dock att gå lite för långt. Frammarschen för surfplattor och smarta telefoner, vars försäljning fortsätter att öka kraftigt i hela världen, är en viktigare förklaring till att det säljs färre traditionella datorer. Denna utveckling var väntad. Det finns bedömare som ifrågasätter PC:ns själva existens när surfplattor och smarttelefoner blir alltmer avancerade och dessutom är mer portabla.

Jag är kluven inför Windows 8. Systemet är det snyggaste Microsoft har skapat. Det har definitivt styrkor. Men den version jag, under viss vånda, installerade på min PC krånglar. Nya små obegripliga problem tycks hela tiden uppstå. Jag misstänker att det har med installationen att göra då den fick göras två gånger.

Microsofts mål med Windows 8 var att det skulle ersätta Windows 7 och knyta samman PC-, smarttelefons- och surfplattesegmenten till ett mer enhetligt system. På PC-sidan är det nya operativsystemet hittills ett misslyckande. Windows Phone har, Nokias superbt fina Lumia 920 till trots, bara norpat någon enstaka procent av marknaden.

Återstår surfplattan Surface, som är Microsofts svar på Ipad och Galaxy Tab. Pro-versionen har fått fina recensioner (men anses för dyr). Det är ännu för tidigt att säga hur Surface kommer att slå, Pro-versionen har inte ens lanserats i Sverige än. Men en sak vet vi: Ipad är en formidabel motståndare även för en jätte som Microsoft.

Visionen att bygga datorer, telefoner och surfplattor runt ett enhetligt system, Windows 8, kan vara i fara.