onsdag 24 april 2013

Nintendo redovisar försäljningssiffror

I morse svensk tid släppte Nintendo årsrapporten som innehåller försäljningssiffrorna för perioden 1 april 2012 till 31 mars 2013. Uppgifter till Bloomberg skvallrade om en rörelseförlust på närmare 190 miljoner dollar. Rörelseförlusten blev den dubbla, men tack vare en synnerligen gynnsam yenkurs verkar Nintendo faktiskt ha gjort en vinst på 71 miljoner dollar. Bolaget som sådant är således solitt.

Nintendo 3DS går bra, men Nintendo missade försäljningsmålet med en miljon enheter. Däremot säljs det bara ungefär tre spel per 3DS-enhet, vilket inte är särskilt mycket. Samtidigt pensioneras trotjänaren Nintendo DS med fantastiska 153 miljoner sålda ex på sitt CV. Wii är på vippen att klättra över 100-miljonersvallen.

Att siffrorna för Wii U skulle bli tyngre var väntat. Nintendo hade ursprungligen ett mål att sälja 5,5 miljoner Wii U t.o.m. 31 mars. Detta reviderades i januari till 4 miljoner. Nu står det klart att inte heller detta sänkta mål nåddes.

För mätperioden oktober-december (konsolen släpptes i slutet av november/början av december) sålde Wii U i 3,06 miljoner enheter världen över. Därefter har konsolen gått in i väggen fullständigt. Nintendo sålde under årets första tre månader bara 390 000 Wii U. Vi ska minnas att detta är sålda till butik, inte nödvändigtvis till kund. Det finns fortfarande gott om Wii U-konsoler kvar på hyllorna.

Inför den kommande mätperioden (1 april 2013-31 mars 2014) hoppas Nintendo kunna sälja 9 miljoner Wii U-konsoler, eller 750 000 enheter i månaden. Det är helt klart en optimistisk prognos givet hur de tre första månaderna har sett ut i år, men Nintendo räknar med att de kommande spelen ska få jobbet gjort.

I årsrapporten förklarar Nintendo att de planerar viktiga Wii U-releaser under årets andra hälft för att bygga momentum. Men eftersom det är väldigt sparsmakat med spel under årets första hälft betyder det att Nintendo måste sälja konsoler utav bara tusan under hösten och över julhelgen - när Wii U även kommer att slåss mot nästa Xbox och PlayStation 4 - för att komma i närheten av 9-miljonersmålet. Om Nintendo lyckas kommer de ha gjort en närmast historisk vändning.

Förändringar är sannolikt på gång, exempelvis en prissänkning efter sommaren. En förändring sker redan nu: Satoru Iwata tar över som chef för Nintendo of America. Reggie Fils-Aime blir dock kvar som ordförande för den nordamerikanska marknaden.

Alla siffror finns hos NeoGAF.