onsdag 3 april 2013

PS Vita rusar i Japan

Det är ingen hemlighet att Sonys PS Vita har haft det tungt sedan releasen. Den har kallats en död fisk, och inte helt utan fog. På sistone har dock formatet tagit fart i Japan, som det verkar mycket tack vare prissänkningen.

Under hela 2012 sålde PS Vita drygt i 202 000 ex. Under årets första tre månader har Sony sålt 336 000 enheter. Den gångna veckan sålde PS Vita bättre än PlayStation 3 men knappt hälften så bra som omöjliga Nintendo 3DS. Mars är den bästa månaden för PS Vita sedan releasen i december 2011 (hela 2012 var en katastrof).

Även Wii U har undvikit de allra lägsta försäljningsdalarna de senaste veckorna. Under förra veckan sålde Nintendos ifrågasatta konsol bättre än PlayStation 3 och landade på nästan 23 000 enheter, mer än dubbelt så mycket som veckan före. Såväl Dragon Quest X som Game & Wario placerar sig på topp 10.

Är då Wii U på rätt spår igen? Det är för tidigt att säga. Att sälja bättre än PS3 när Sony har utannonserat PlayStation 4 är egentligen ingen jätteprestation. Men siffrorna är förstås uppmuntrande för ett Nintendo som kämpat i rejäl motvind de senaste månaderna - främst på grund av bristen på nya spel. En veckas bra försäljning gör ingen sommar, och de negativa nyheterna om Wii U är fortfarande fler än de positiva.

Man får ta det som bjuds. Störst medvind just nu har faktiskt PS Vita.

Kolla hela listan hos NeoGAF.